10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Potrjena prva okužba z COVID 19 na širšem Celjskem območju-potrjen okužba s koronavirusom pri zaposleni osebi na osnovni šoli Šmarje pri Jelšah

Žal smo tudi na celjskem doživeli neizogibno.zanan in potrjen je primer   okužbe koronavirusom so na Celjskem potrdili pri učiteljici Osnovne šole Šmarje pri Jelšah.

Ena od zaposlenih oseb na OŠ Šmarje pri Jelšah je okužena s virusom COVID-19. Vodstvi šole in občine sta bili o tem obveščeni danes popoldan.
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) še potekajo testiranja kontaktov. Dokler ne bodo znani rezultati, po navodilih NIJZ in Ministrstva za zdravje vzgojno-izobraževalne ustanove v občini ostajajo odprte. Če se bo izkazala nujnost nadaljnjih ukrepov, jih bomo izvedli po navodilih pristojnih služb.
»Okužba s koronavirusom ne izbira. Zato v prvi vrsti prosim predvsem za strpen odnos do obolele osebe in spoštovanje pravic obolelih. Glede na širjenje okužbe s koronavirusom v Sloveniji je bilo pričakovati okužbo tudi pri nas, a vseeno velja ponovno opozoriti na upoštevanje navodil pristojnih služb in odgovorno ravnanje slehernega posameznika. Ponovno svetujemo, naj občani spremljajo svoje zdravstveno stanje, upoštevajo navodila in priporočila NIJZ. V primeru znakov okužbe ne hodite v zdravstveni dom, ampak pokličite po telefonu svojega osebnega zdravnika oziroma 03 818 37 00, kjer boste prejeli nadaljnja navodila,« poziva župan Matija Čakš.

Okušena oseba je bila v stikih z različnimi osebami v preteklih dneh, tudi z učenci. Sama se je pred dnevi vrnila z zimskih počitnic iz Italije.

Vsi skupaj bomo v boju zoper širjenje virusa pripomogli tudi z doslednim upoštevanjem preventivnih ukrepov. Kot navaja NIJZ, je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
  • ne dotikamo se oči, nosu in ust,
  • v primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
  • upoštevamo pravila higiene kašlja,
  • redno si umivamo roke z milom in vodo,
  • v primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke,
  • splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna
  • v času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi,
  • poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

V sami SB Celje so sprejeti dodatni strožji ukrepi, vendar ni razloga za paniko. Kar se vsedržavnega nivoja tiče celjska bolnišnica je predvidena  za sprejem bolnikov  v drugi  fazi v katero skupino spadajo še  Novomeška in Murskosoboška bolnišnica. Do takrat sprejemajo  obolele z koronavirusom v UKC Ljubljana in UKC Maribor.

Spremljali bomo stanje naprej .

Spletna pošta :: Fwd: korona na celjskem

Vane K. Tegov
 
P.S.: Zadnja novica iz Šmarja pri Jelšah:po tistem ko je občin najprej spročila. sporočila, da bo sledila navodilom države , da kljub potrjenem primeru okužene učiteljice ne bo odpovedala pouka.  Po končanem sestanku na šmaeski občini pa je župan Matija Čakš sprejel drugačno odločitev – na lastno pest je ODPOVEDAL POUK na OŠ Šmarje pri Jelšah in vseh podružnicah za ČETRTEK in V PETEK. Vrtci ostajajo odprti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine