5 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Pismo 75 akademikov, znanstvenikov, profesorjev itd.

Ob tem pismo, ki so ga namenili slovenski javnosti so v veliki meri osramotili sebe in inštitucije, ki jim pripadajo. Res ne bi pričakoval od univerzitetnih profesorjev toliko nizkotnosti, grobosti, obtoževanj, neetičnosti in celo laži. Oni so s tem kršili osnovni univerzitetni etični kodeks. Kako lahko univerzitetni profesorji, ki naj bi bili zgled mladim po obnašanju in izražanju tako neetično ali celo prostaško nastopajo. Je čisti vseeno za koga gre a je to Janša ali nekdo drug. S tem so pokazali, da so bili vzgojeni v prejšnjem režimu, v katerem je bil vsak politični nasprotnik njihov sovražnik in ga je bilo treba uničiti z vsemi sredstvi. Kdaj bodo ti ljudje razumeli, da je treba v politiki sodelovati.  Pa tu ponovno ne gre za Janša, gre za ljudi, ki podpirajo politiko SDS. Vsi tisti, ki zagovarjamo to politiko smo izključeni kot v aparthajdu. Govorijo o izključevanju. Oni so prvi, ki to delajo. Kdo je po volitvah leta 2018 izključeval in kdo od političnih akterjev se je žele pogovarja o sestavi vlade. Ali so ti profesorji brez spomina? Podobno je sedaj. SDS vabi vse k oblikovanju vlade, številne politične stranke pa izključujejo. 

Govorijo o divji privatizaciji. Kdo je prodal Mercator Hrvatom, kdo je prodal NLB, kdo in za kašen denar so prodali NKB Maribor, pa Adrio Airways itd. Vse to so prodale leve stranke in leve vlade, ki jih ti podpisniki očitno podpirajo in jih to ne moti. Obtožujejo in krivijo pa druge. Kje so bili takrat, ko se je prodal stadion za Bežigradom, ki je umetniška stvaritev in kje so danes, ko bodo menda lastniki stadiona v Stožicah postali Arabci, kljub temu, da smo slovenski davkoplačevalci za ta stadion plačali prek 130 milijonov eurov ? 

Pravijo, da se mediji SDS-a financirajo s tujine, iz nedemokratične Madžarske. Zakaj niso protestirali, ko se je gradila đamija v Ljubljani z denarjem iz absolutno nedemokratičnih arabskih dežel, kjer ne spoštujejo osnovnih človekovih pravic itd. Kdo je lastnik televizije POP TV ali Planet? Zanimivo, da jih ne moti, ker so lastniki iz kapitalističnih držav.

In NOB. Kako so lahko še vedno zaslepljeni? Svetoval bi jim, naj preberejo knjigo od zgodovinarja in novinarja dr. Možine Slovenski Razkol. Kaj pomeni trditev zgodovinarja dr. Dežman, da so partizani pobili več Slovencev kot okupatorji? In da so pobili več Slovencev kot okupatorjev? Ali je za njih poboj ljudi, nosečnice in otroka v Krimski jami izmišljotina, Ali pa poboj Mravljetove družine itd? Zakaj ne skličejo zgodovinskega posvetovanja, povabijo vse pisce in zgodovinarje na posvet, da se razčisti dogodke v teh nesrečnih letih med drugo svetovno vojno? Če bi želeli narodu dobro bi storiti to in ne pisali nebuloznih pisem.  

Pravijo, da SDS pritiska na sodstvo. Ali ni to upravičen pritisk. Pahorjeva vlada je postavila Maslešo in Fišerja na čelo sodstva in tožilstva, čeprav sta v preteklosti oba kršila osnovne človekove pravice. Pa jih to ni nič motilo? Zakaj se ti profesorji ne oglasijo, ko imamo med vsemi evropskimi državami največ zavrnjenih sodnih odločb naših sodišč na Evropskem sodišču za človekove pravice. 

Kje so bile predvsem podpisnice tega pisma takrat, ko je v Ljubljani nastala afera “farmacevtka”. To teh profesoric očitni ni motilo. Ali pa vsa druga dejanja ljubljanskega župana so očitno všeč tem podpisnikom? 

Med podpisniki jih je večina iz Univerze v Ljubljani. Med njimi so tudi rektorji. Ti se hvalijo, da je Univerza v Ljubljani po kakovosti petstota na svetu. Ali je to res dober rezultat? Kateri slovenski športnik bi se hvalil, če bi bil petstoti na svetu. Ali pa kaj bi se zgodilo, če bi bilo podjetje Revoz v Novem mestu petstoti po kakovosti na svetu? Verjetno ne bi prodal niti enega avtomobila. 

Kolikor sam poznam te znanstvenice in znanstvenike, jih je strah, da bodo izključeni od državnega denarja, če pride do spremembe oblasti. Po veljavnem zakonu bi morali biti večina njih že upokojenih pa še vedno delajo za javni denar. Če so res tako sposobni, kot kažejo njihovi nazivi, naj se preskusijo na trgu in bodo ugotovili pravo njihovo sposobnost in vrednost.  

Pa lep pozdrav     

Janez Tušek

Zadnje novice

Sorodne vsebine