9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Peter Jančič: Janša ne bo vrgel puške v koruzo in zbežal

Ob brutalnih podatkih o velikanskem številu okuženih in mrtvih iz Italije in Španije in trudu oblasti tam, da bi v letaliških stavbah in opustelih hotelih zagotovili dodatne postelje za hudo bolne in umirajoče, je glavno okupacija največjih medijev v Sloveniji ostro kritiziranje vlade, ki je v kritičnem položaju v zadnjem tednu prevzela oblast, ker je šef prejšnje vlade Marjan Šarec januarja vrgel puško v koruzo in s svojo vlado zbežal.

 

Tam, kjer zadnje tedne niso menjavali vlad, smo tudi priča dramatičnim preobratom. “Vlada bo prevzela izplačila plač zasebnikom v višini 80 odstotkov, omejitev višine ni,” so se na širjenje epidemije odzvali v Veliki Britaniji, kjer je premier Boris Johnson teden prej v Evropi osamljeno vztrajal, da po “znanstvenem nasvetu” ne bo storil nič, razen, da bodo starejši v karanteni, in da bo žal, kot je dejal, veliko mrtvih, življenje in gospodarstvo pa bosta šla naprej.

Matematika iz Kitajske za preobrati

Zdaj že zapira šole, bare in vse kar je še mogoče. Nasvet stroke se je spremenil.

Do podobnega preobrata je prišlo v ZDA, kjer je Donald Trump v začetku ocenjeval, da stvar ni resna, čeprav so ga obveščevalci menda že januarja ob dogajanju na Kitajskem svarili, kako resno je.

Tudi Trump si je zadnji teden premislil, ko so stvari že očitno ušle iz rok in zdaj potekajo pogovoru s kongresom za velikanski paket pomoči podjetjem in ljudem, ko ustavljajo življenje. Bolnice pa so v ZDA ponekod že na robu zmogljivosti kot v Italiji ali Španiji

Podobne ukrepe pomoči ljudem in podjetjem napoveduje tudi naša vlada. Nekaj ukrepov, del jih je pripravljala še prejšnja vlada, je državni zbor že sprejel. A bilo bi veliko premalo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine