10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Nagrajeni za uspešen boj proti koronavirusu

Zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da Janševa vlada po dobrem mesecu delovanja uživa visoko podporo javnosti. Na to kaže celo anketa agencije Ninamedia (objavljena v Dnevniku in Večeru), ki je, kot je znano, izrazito naklonjena levi politični opciji.

 

Po njej delo vlade kot »uspešno« ocenjuje kar 64,6 odstotka anketiranih, 28,2 odstotka pa kot »neuspešno«. Med političnimi strankami je na prvem mestu SDS z 22,5-odstotno podporo, na drugem mestu pa je LMŠ z 9,8-odstotno podporo. Sledi ji SD z 8,9-, Levica s 6,1- in NSi s 4,8-odstotno podpro. Druge stranke imajo nižjo podporo. Če bi bile volitve sedaj in bi upoštevali samo opredeljene volivce, bi SDS dobila 37 odstotkov oziroma 34 poslanskih mandatov. Pri tem je zanimivo, da je od zadnjega merjenja javnega mnenja podpora najbolj padla Šarčevi LMŠ (za več kot pet odstotkov), ki po njegovem odstopu vse bolj zaostaja za SDS. Šarčev predčasni odstop z mesta predsednika vlade se kaže kot popoln politični fiasko. Blamaža. Ljudje so njegov odstop dojeli kot dejanje človeka, ki ni bil kos situaciji in je dobesedno vrgel puško v koruzo. Zato so njegovi zadnji odzivi in kritike nove vlade neverodostojni, če že ne patetični.

V nasprotju z njim se je nova koalicijska vlada (SDS, SMC, NSi in DeSUS) pod vodstvom Janeza Janše z neverjetno zagnanostjo, odločnostjo in strokovnostjo spopadla s pandemijo koronavirusa in z vsemi posledicami, ki jih ta prinaša v slovensko družbo. Prvi rezultati so že tu, kar vladi priznava večina slovenske javnosti, saj po anketi Ninamedie kar 75,9 odstotka vprašanih meni, da »vlada v boju z epidemijo sprejema pravilne odločitve«. Seveda pa je manjši, levičarsko jasno opredeljen del javnosti nezadovoljen z vlado. Že sedaj grozijo s protesti proti vladi, še bolj pa bodo, ko vlada ne bo mogla »pokriti« vseh nerealnih pričakovanj za odpravo posledic koronavirusa. Državna blagajna namreč ni vreča brez dna …

Dobre tri četrtine anketiranih meni, da Janševa vlada »v boju z epidemijo koronavirusa sprejema pravilne odločitve«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine