18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Migranti ante portas!

Ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan konec februarja 2020 sporočil, da ne bo več zadrževal okoli 3,6 milijona migrantov, ki si želijo v Evropo, je stara celina z razlogom zatrepetala. V nekaj dneh smo lahko brali, da se je proti grški meji napotila horda več kot 150 tisoč migrantov. Na Lesbosu je Grkom pregorelo. Sami so zažgali migrantski center pod okriljem Združenih narodov. Predstavniki nevladnih organizacij, ki so ilegalnim migrantom vrsto let pomagale, so se prav tako morali skriti.

 

Po petih letih prenašanja ilegalnih migrantov, življenja v večnem strahu in brezvladju je odziv otočanov še mil, lahko bi bilo veliko bolj krvavo. Evropa se počasi prebuja. Domačinom je dovolj. Po skoraj petih letih od začetka migrantske krize, ki jo je izzvala nemška kanclerka Angela Merkel, nihče več ne naseda promigrantski propagandi.

Lahko se utopi sto in en otrok, lahko posnamejo tisoč in eno mater, ki joka za sinovi, ki jih je izgubila na poti v Evropo, a urok je razbit. Ljudje so spregledali. Samo bedaki še nasedajo solzam. Tokrat prvi občutek ni, da je treba tem “beguncem” pomagati. Ljudje se namreč zavedajo, da jim želijo osrednji mediji še enkrat prodati mačka v žaklju, istega mačka, ki so ga kupili že pred leti. Tokrat ne gre. S slikami, videi in srce parajočimi zgodbami je osrednjim medijem uspelo občinstvo cepiti proti svoji lastni promigrantski propagandi. Hitro namreč postane jasno, komu lahko verjamete, če ste prisiljeni na televiziji poslušati o eni stvari, sami pa ste na lastni koži izkusili, da so stvari prav obratne.

Dokler so migranti potovali v desetinah in stotinah, so jih Grki še lahko trpeli, bili so samo kapljice. 3,6 milijona ljudi po drugi strani je cunami, je horda, je invazija. Vsi apeli, da gre za begunce iz Sirije, so bili že davno izpeti.

Obupno stanje na meji
Da lahko govorimo o invaziji, potrjuje tudi samo obnašanje ilegalnih migrantov. Vse slike žensk in otrok, ki jih kažejo osrednji mediji, ne morejo skriti dejstva, da so skušali prečkati grško mejo na silo. Grška mejna policija je bila prisiljena uporabiti solzivec. Videoposnetki migrantskih tabornih ognjev pred grško mejo spominjajo na vojsko Mordorja pred Minas Tirithom. Grkom je najbrž bližja prispodoba bitke pri Termopilah. Grozi jim, da jih preplavijo migranti in samo naivnež bi se na tej točki tolažil, da si migranti ne želijo ostati v Grčiji, da želijo naprej proti Zahodu.

Foto: epa

Kako obupno je stanje na grško-turški meji, dovolj pove podatek, da je bil prvič v petih letih od začetka migrantske krize ubit ilegalni migrant. Menda. V svetu, v katerem živimo, je čisto mogoče, da fant ni umrl, temveč je njegova smrt samo zaigrana za propagandne namene. Ne vem, lahko samo čakamo in sami presodimo. Gumijasti naboj naj bi bil usoden za sirskega migranta Ahmeda Abuja Emada, ki je zadnjih pet let delal v Turčiji. Na posnetku, ki je obkrožil svet, pa je poleg njega videti gručo migrantov, seveda so vsi za boj sposobni moški, ki vzklikajo “Alahu akbar!” Zanje je ubiti Emad mučenik. Njihova invazija v Evropo pa ne samo iskanje boljšega življenja, temveč džihad, sveta stvar.

EU plačevala Erdoganu za izsiljevanje
Če bi Evropa prvič pred petimi leti reagirala pravilno, se danes ne bi soočali s tem problemom. Vse, kar je bilo treba narediti, je bilo potopiti ladje, ilegalne migrante pa z letalom poslati nazaj domov. Stroški, ki bi nastali s prevažanjem migrantov po svetu, bi bili vsekakor manjši od stroškov, ki so postali stalnica zaradi obotavljanja vodilnih. Klečeplaziti pred Erdoğanom in ga zalagati z milijardami evrov zato, da sam zadržuje migrante, je dvojna luknja, ki si jo je Evropa sama izkopala. Ne samo da je Erdoğan ves čas izrabljal grožnjo, da bo pustil migrantom prosto pot proti Evropi in s tem pritiskal na Evropsko unijo, EU mu je celo za to plačevala. To ni nič drugega kot izsiljevanje!

A zdaj so ti migranti znova v ogromnem številu na poti k nam. To je test za Evropsko unijo, na katerem se bo pokazalo, do česa je več bruseljskim oblastnikom. Bodo podprli države članice pri zaprtju meje in s tem izbrali domače prebivalstvo ali pa bodo v imenu človekovih pravic stopili na stran ilegalnih migrantov in uveljavili nezavezujočo marakeško deklaracijo in marakeški dogovor o varnih, rednih in urejenih migracijah.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine