22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Dr. Vinko Gorenak: “Stroka” in “zloraba” sta tesni prijateljici

Ko preprost človek sliši besedo “stroka”, pogosto misli na nekaj resnega korektnega, poštenega in željenega. Pogosto je tudi tako, sploh če pomislimo na večino zdravnikov ali znanstvenikov z mnogih področij, ki ženejo svet naprej zlasti v tehnološkem smislu.

 

Toda, ko slišim besedo “stroka” v naši državni upravi, pa naj si gre za policijo, ki jo še najbolje poznam ali pa za tožilstvo, sodstvo, za različne inšpekcijske službe, pravniška združenja, in še mnogokaj, postanem  pozoren Beseda “stroka” ima v teh sferah pogosto tesno prijateljico, ki sliši na ime “zloraba”.

Kos smo leta 1998 pisali prvi policijski zakon, sem še kako verjel v “stroko”, ker sem mislil, da je “zloraba” antiteza “stroki”. Policija takrat ni bila organi v sestavi in ni imela svojega šefa, šef policijskih služb je bil minister, ki pa je vedno politik. Veliko naporov sem s kolegi vložil v to, da je policija postala organ v sestavi in je dobila svojega šefa, ki vedno izhaja iz policijskih vrst. Prav vesel sem bil, da smo takrat uspeli s policijsko “stroko”.

Toda z leti sem spoznal tesno prijateljico “stroke”, to je “zlorabo”. Veliko premalo prostora imam, da bi vse to opisoval, zato naj navedem nekaj primerov, ki lahko sodijo tudi v današnji čas, vsi pa so seveda teoretične narave, ampak popolnoma uresničljivi v praksi.

Policijska in tožilska “stroka”
Policisti se pogosto pohvalijo, da so stroka. Kot primer vzemimo policista v manjšem kraju, kjer živi in službuje recimo dve desetletji. Policisti ne smejo biti člani političnih strank. Zagotovo pa imajo svoje politično prepričanje. Naš namišljeni policist po dveh desetletjih pozna večino ljudi v svojem kraju. Natanko tudi ve, kateri politični opciji kdo pripada. Policist se postavi v neko križišče, kjer je prepovedano zavijati v levo. Več ur ustavlja voznike, ki so tako storili prekršek. Vse pripadnike politične opcije, ki mu je blizu opozori, vse pripadnike politične opcije, ki mu ni blizu pa oglobi. Je to “stroka”? Seveda ni. To je “zloraba”. In kaj lahko naredi njegov šef? Prav ničesar ne more narediti, ker je policist delal po zakonu. Si predstavljate kaj se lahko dogaja na višjih nivojih?

Vzemimo še primer nekega tožilca. Ti so lahko celo člani političnih strank. Tudi tožilci se radi sklicujejo na “stroko”. Ponovno vzemimo primer namišljenega tožilca, ki je pripadnik določene politične opcije in v svojem kraju v veliki meri pozna tudi podatek o tem, s katero politično opcijo kdo simpatizira. Naš namišljeni tožilec na mizo dobi dve ločeni kazenski ovadbi policije, obe se nanašata na kaznivo dejanje ropa v dveh različnih primerih. V primeru domnevnega roparja, ki je njegove politične opcije se odloči, da ni dovolj dokazov, da bi bilo kaznivo dejanje storjeno, zato kazensko ovadbo zavrže. V drugem primeru drugega domnevnega roparja, ki pa ni njegove politične opcije, pa se odloči, da bo postopek pred sodiščem nadaljeval. Je to “stroka”? Ne ni. To je “zloraba”. In kaj lahko naredi njegov šef? Prav ničesar, saj je njemu podrejeni tožilec povsem neodvisen in nad njim je le bog in plavo nebo. Konec koncev je na sodiščih ali pa v inšpekcijskih službah popolnoma enako.

Politični postopki
Ko sem leta 2013 zaključeval delo notranjega ministra, sta meni podrejena organa policija in tožilstvo, zoper mene vodila več predkazenskih postopkov, zaradi domnevnih zlorab položaja pri nekih zaposlitvah. Iz istega razloga sta  postopkov vodila tudi KPK in Inšpektorat za sistem javnih uslužbencev. Mediji so o tem na debelo poročali. “Gorenak osumljen zlorabe položaja“, je z velikimi črkami pisalo v mnogih časopisih, o tem so poročale tudi televizije. Prav ničesar me ni bilo strah, vedel sem, da nisem naredil ničesar narobe.

Do leta 2016 me niso obiskali ali me kam vabili niti kriminalisti, niti tožilci, niti inšpektorji, tudi KPK ne. Nihče me tudi obvestil ni, da so zoper mene vodili kake postopke in kako so se končali. To sem izvedel iz medijev. Leta 2016 pa sem jih sam vprašal kako je s postopki zoper mene? Vsi so mi odgovorili, da po preverjanju niso ugotovili nepravilnosti. Mediji o tem niso poročali. Tudi v tem primeru gre seveda za čisto “zlorabo” in ne za “stroko”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine