4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Davorin Kopše: Stoj, “sit down”, Matjaž Nemec – ustavi konje!

Politik, poslanec in podpredsednik Socialnih demokratov ter predsednik Komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Matjaž Nemec je tiste vrste funkcionar, ki ni konsistenten. Vodi Komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS), ki je eno najpomembnejših teles državnega zbora, kar samo po sebi zahteva odgovorno in kompetentno članstvo, predsednik pa bi moral biti prvi med takimi. Pa je?

 

Prejšnji teden je Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb obravnavala poročilo Obveščevalno varnostne službe (OVS) Ministrstva za obrambo o dogodku na obmejnem območju z Italijo. Gre za dogodek v katerem sta se srečala vojaška patrulja med opravljanjem nalog s področja varovanja meje in domnevno naključna sprehajalca – civilista.

Znano je, da je civilist Daniel Malalan tri tedne po srečanju z vojaško patruljo o tem poročal medijem. Ti so potem poročali javnosti, da bi ga naj ustavil eden izmed vojakov, ki ga je pozval naj sede na tla, medtem pa je vanj meril s puško. Zgodbo so potem nekateri dominantni mediji napihnili in poročali o merjenju s puško civilistu v glavo, kar naj bi Malalana močno pretreslo in prestrašilo. No, dejstvo je, da je Malalan zgodbo po treh tednih sporočil medijem in ne policiji, kot bi bilo prav, če bi bilo kaj narobe. Pri tem je najprej navedel celo napačen datum, v katerega času na območju dogodka sploh niso bile načrtovane aktivnosti niti policije niti vojske, zato jih tam ni bilo. Razplet dogodkov kaže na to, da je do srečanja prišlo, da je bilo vse korektno in da je vojak ravnal v skladu s pravili delovanja ter da v Malalana ni meril s puško.

Matjaž Nemec po seji KNOVS
Nemec
že v prvem stavku po seji KNOVS, ki je bila zaprta za javnost navaja, da je prišlo do incidenta. Pove, da je Slovenska vojska legitimirala dva naključna sprehajalca. Poudari še, da dogodek ni bil insceniran in da pričakuje opravičilo zamejskemu Slovencu, ki naj bi bil označen kot pripadnik teroristične organizacije Antifa.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine