6.9 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Ali bodo 2TDK gradili upokojenci?

Karl Erjavec potuje z enega na drugo ministrstvo. Očito je izjemno sposoben. Tudi če ni izvoljen za poslanca v državni zbor, ga mandatar vlade povabi za ministra. Neglede na to, da vsepovsod pusti za sabo svoje diletantske uspehe; kante za smetnjake, vodenje zunanje politike, uničevanje domače vojaščine itd., je Karl  vedno dobrodošel član vladne ekipe.

Morebiti je njegova vrlina otročje obnašanje in nestrpno psovanje po opoziciji, ter igranje naivnosti. Vse svoje »spodrsljaje« primitivno in grobo zanika, na javnih soočenjih ne odgovarja na tovrstna vprašanja, tudi na soočenjih provladne televizije, ki vedno kleno podpira levaška početja in so temu primerno postavljena tudi vprašanja. Leve vlade ga zagovarjajo in mu vse dopustijo ter oprostijo. Izjemno diletantsko je vodil zunanjo politiko. Sedaj se že ve, da je bilo eno od pomembnih daril Hrvatom njegovo čvekavo hvalisanje »da bo imela Republika Slovenija neoviran dostop do mednarodnega morja« in to takrat, ko je bila na mednarodnem sodišču arbitražna razprava o meji med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo na najvišji točki. Karl je seveda prijatelj Hrvatov tam ima tudi vikend. Le kaj je na njegovem političnem obnašanju tako koristno za vladajoče?

Ve se, da je Karlova politika prorusko usmerjena, zato ga stara garda in njihovi nasledniki, ki še vedno verjamejo v svetovni socializem podpirajo. Vemo tudi, da se v Rusiji razen preimenovanja Socialistične zveze republik v Zvezo Ruskih republik v političnem življenju ni nič spremenilo. To kar je pred časom počela Kominterna (komunistična internacionala) sedaj počenja ruska kibernetska vojna. Kar z milijardami dolarjev podpira Putin svoje poseganje na volitve v svobodnih državah preko lažnivih propagandnih tvitov. Vse povedano je verjetno le še premalo, da bi bil Karl tako zelo koristen in zaželen član slovenskih vlad. Mora biti le še kaj več od povedanega.

Za socialistične vlade je največjega pomena denar. Ker ne podpirajo konkurenčne ekonomije, privatnih podjetij in sodobnega gospodarstva je njihova največja skrb premalo denarja, njegovo obvladovanje in razdeljevanje. Denarja, ki ga poberejo od delavcev imajo vedno premalo. Kako to poteka lahko vidimo in ugotavljamo vsak dan. Vemo tudi, da socializem dobro deluje dokler je na razpolago dovolj denarja, tako je bilo s Hitlerjevim nacionalnim socializmom in tako je tudi z mednarodnim komunističnim socializmom. Ko zmanjka denarja, je tudi socializma konec. Ali morebiti pomaga Karl vladam na finančnem področju? To vprašanje je vredno razmisliti.

Karl Erjavec ni le sprehajajoči minister v vladah različnih  ministrstev, on je  tudi predsednik DESUS-a – Demokratske stranke upokojencev Slovenije. Vedno, tako v predvolilnih kampanjah, v javnih soočenjih, v svojih programih poudarja svojo zagnanost za upokojence. Njegove fraze, kot  so »mojih upokojencev ne dam«, »vse za moje upokojence«,  »upokojenci so moja prva skrb«,  vedno ugotavlja koliko upokojencev živi pod pragom revščine in tako naprej, so mu zagotavljale izvolitve v Državni zbor.  Dolgo časa so upokojenci nasedali njegovim propagandnim sloganom. Šele pri zadnjih državnozborskih in evropskih volitvah kaže na to, da so ga spregledali, ni bil izvoljen v Državni zbor, na evropskih volitvah pa je njegova stranka popolnoma odpovedala. Iz političnega smetišča ga je pobrala Šarčeva vlada in spet je minister.

Zanimivo je branje Tjaše Lampret »Zgolj pokojnina je premalo«, v Nedeljskem 29 maja letos. Na njeno vprašanje zakaj država varčuje na škodo starejših ljudi je dobila jasen odgovor Jake Bizjaka, »zato ker lahko«. To je seveda res, temu postavimo vprašanje zakaj lahko država varčuje na najranljivejši skupini državljanov – upokojencih?

Tudi, ko je bil Karl Erjavec minister za obrambo v Janševi vladi v letih 2004 do 2008 se je po že opisanem potegoval za upokojence. Neglede na to v kateri vladi in katerem ministrstvu je vedril je bila skrb za upokojence njegov politični moto v govorjenju in pri tem je tudi ostalo. Janševa vlada 2004 do 2008 je bila zadnja vlada, ki je povišala pokojnine in sprejela pobudo, da se dvig pokojnin oblikuje z rastjo plač v gospodarstvu. Takoj moramo poudariti, da temu ni botroval Karl ampak skrb demokratične vlade za svoje državljane. Pa smo spet pri Karlu, ki je že od leta 2004 skoraj nepretrgoma minister slovenskih vlad. Vse od povišanja pokojnin leta 2008, ni bilo nobenega vidnega usklajevanje pokojnin z rastjo plač v gospodarstvu. Če je prišlo do povišanja je bil ta povišek pretežno manjši od 1%. Letošnje leto pa je po neutrudni pobudi Združenja upokojencev Slovenije bilo povišanje 1,7%. V mesecu februarju 2019 pa so uskladili pokojnine z 2,7%. Med leti 2008 in 2016 ko je Karl Erjavec skrbel za usklajevanje pokojnin ni bilo pomembne vrednosti povišanja pokojnin, razen svojega govorjenja ni v vsej svoji ministrski karieri ničesar storil za »svoje upokojence«.

Koliko je minister Erjavec prihranil svojim vladam.

Preverimo koliko si upokojenec lahko privošči po desetih letih pri enakem znesku pokojnine. Upoštevajmo 2% no, letno in v  10-ih letih 20% inflacijo €. Upokojenec si lahko po 10 letih privošči s pokojnino le še 80% tistega kot pred tem.

Vzemimo primer, da se pokojnina v 10 letih 2008 do 2018 nominalno ni spremenila ali drugače povedano v tem času so upokojenci prejemali enak znesek pokojnine. Polletna masa izplačanih pokojnin po podatkih SPIZA  za obdobje januar do  junij  leta 2018 je znašala 2.155.254.737 €. Letna vsota je dvakrat večja 4.310.509.474€. Upoštevajmo 2% letno inflacijo, kar znese 86.210.189,48 € in v 10 – tih letih 862.201.894.800 €. Prav za toliko so bili upokojenci samo zaradi inflacije oškodovani, država pa je toliko sredstev obdržala zase. Izračun je preprost, lahko bi mu očitali neupoštevanje podražitve življenjskih stroškov in še marsikaj, v osnovi pa ima dejansko podlago. Upokojenci so v času svoje delovne aktivnosti plačevali vse dajatve, tudi inflacijo. Takrat ko so plačevali 50 in več %-ne dajatve v jugo dinarjih. Razume se, da govorimo o upokojencih, ki so si pokojnino prislužili s svojim delom. Posebne in pokojnine zaslužnim pa so drug pereč problem.

Sedaj bo država s sredstvi državnega proračuna gradila 2TDK, varčevala z upokojenskim denarjem in Karl bo še naprej minister.

Prof.dr.Peter Šuhel

Zadnje novice

Sorodne vsebine