24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Afera IranNLBgate brez epiloga?

Minuli teden se je minister za zunanje zadeve Anže Logar pogovarjal z danskim kolegom Jeppejem Kofodom. Kot piše v uradnem sporočilu, sta v pogovoru prek videokonference izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama, članicama EU in zaveznicama v Natu. »Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev vsestranskega sodelovanja in posebej izpostavila priložnosti na področju gospodarstva s poudarkom na t. i. zelenem gospodarstvu. Potrdila sta obojestranski interes za tesnejše sodelovanje, tudi v kontekstu predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta.« Upam, da sta se pogovarjala tudi o pranju denarja.

 

Prav Danska je tista država, kjer je septembra lani odjeknila novica, da je po razkritju škandala, povezanega s pranjem denarja v estonski podružnici, odstopil izvršni direktor največje danske banke Danske Bank Thomas Borgen. V banki so takrat navedli, da preiskujejo za 200 milijard evrov transakcij, ki so bile med letoma 2007 in 2015 izvedene prek računov 15.000 nerezidentov, med katerimi so stranke iz Rusije, Azerbajdžana, Ukrajine in drugih nekdanjih sovjetskih republik. So pa že na začetku lanskega avgusta danski tožilci sporočili, da so zadevo vzeli pod drobnogled. Z neodvisno odvetniško družbo se je preiskave sumljivih poslov lotila tudi Danske Bank.

Tudi v Sloveniji je imela banka NLB težave s pranjem denarja. A glej ga, zlomka. Tožilec Jaka Brezigar je po pisanju medijev, po neuradnih informacijah, zapisal, da ni bilo ugotovljeno, da bi se kdorkoli od zaposlenih v NLB materialno okoristil zaradi poslovanja banke z iranskim državljanom. In da ni nobenih dokazov za to, da bi na transakcijske račune prihajala sredstva iz kaznivih dejanj. Ali pa, da bi se s tem imetnikom računov ustvarjal protipravni zaslužek. Tožilec je še pojasnil, da je šlo na podlagi zbranih dokazov za povsem običajno poslovno prakso z iranskimi podjetji. Tako je Brezigar zavrgel ovadbo parlamentarne komisije zoper bančnike NLB. Zgovorno, mar ne?

Afero IranNLBgate je med preiskovanjem bančne luknje odkrila preiskovalna komisija, ki jo je vodil prav takratni poslanec Anže Logar.

Zadnje novice

Sorodne vsebine