15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

ZN svarijo pred možnostjo novih terorističnih napadov do konca leta

Združeni narodi so v poročilu posvarili pred možnostjo novih terorističnih napadov še pred koncem leta in to predvsem v Evropi. Največjo grožnjo še vedno predstavljajo skrajni islamisti, med njimi okoli 30.000 tistih, ki so na Bližnji vzhod prišli iz drugih področij.

Strokovnjaki Združenih narodov so v poročilu posvarili pred zaskrbljujočo podobo globalnega skrajnega islamističnega gibanja, ki kljub nazadovanju še vedno predstavlja veliko grožnjo. Ob tem so spomnili na okoli 30.000 tujih teroristov, ki so se pridružili skrajni skupini Islamska država (IS) in so morda še vedo živi. Iz evropskih držav se je t. i. kalifatu v Iraku in Siriji pridružilo do 6000 ljudi, vrnilo pa bi se jih lahko že okoli 2000. Nekateri se bodo morda priključili al Kaidi ali drugim terorističnim organizacijam, ki se bodo pojavile, drugi bodo postali voditelji ali širili skrajna stališča, opozarjajo. V poročilu opozarjajo, da programi deradikalizacije niso bili učinkoviti. Radikalizacija se še vedno dogaja, predvsem v zaporih.

Poročilo temelji na informacijah, ki so jih prejeli od obveščevalnih agencij članic ZN. Skoraj vse so opozorile, da še vedno obstajajo dejavniki, ki so pripomogli k ustanovitvi IS in da bo verjetno grožnja drugih podobnih organizacij še dolgo prisotna. Čeprav je bilo od leta 2015 in 2016 manj smrtonosnih napadov, ko so skrajneži ubili več sto ljudi v Franciji, Belgiji in Nemčiji, Evropo še vedno resno ogroža terorizem.

Glede IS v poročilu še navajajo, da ima še vedno na razpolago med 50 in 300 milijonov dolarjev in da aktivno uporablja propagando. Po oceni strokovnjakov bo IS ob pravem času ponovno investiral v svoje zunanje operacije, kot so teroristični napadi. “Trenutni mir pred tovrstnimi napadi tako verjetno ne bo trajal dolgo, verjetno niti ne do konca leta 2019,” so še opozorili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine