12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Zasačen v preddverju RTV: Kaj je počel vodja komunistov Milan Kučan, ki je v prejšnjem režimu imel pod nadzorom vse medije, na ‘nacionalki’?

Zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan očitno pri svojih 78 letih nikakor ni sposoben uživati v pokoju. Znano je namreč, da se redno mudi na raznovrstnih proslavah in prireditvah, se srečuje s predstavniki slovenske levice in da je kot vodja komunistov v prejšnjem režimu imel pod nadzorom vse medije, ki so morali pisati po diktatu partije. Vendarle pa je zanimivo, kaj je nedavno počel v stavbi RTV Slovenija – instituciji, ki naj bi skrbela za neodvisno in nepristransko obveščanje državljanov?

Javna hiša RTV Slovenija bi morala na podlagi pravilnika o poklicnih standardih upoštevati naslednja merila: natančnost, nepristranskost, verodostojnost, neodvisnost, odgovornost – ter skrbeti za preverjanje dejstev, o katerih se poroča. “Novinarji in drugi ustvarjalci radijskih in televizijskih programov RTV Slovenija morajo biti pri svojem delu neodvisni in ohranjati avtonomijo novinarskega poklica in drugih poklicev, ki bistveno prispevajo k vsebini in podobi radijskih in televizijskih programov,” je mogoče razbrati iz pravilnika.

Toda na tem mestu se poraja legitimno vprašanje: kaj je na v javni RTV počel nekdanji vodja komunistov Milan Kučan? Znano je namreč, da je politika, torej komunistično vodstvo, imela v prejšnjem režimu pod nadzorom vse medije, ki so imeli vlogo propagande vladajoče politike, in ne kritičnih ter neodvisnih medijev, kot jih pojmujejo sodobne demokratične družbe. Enako so prenovljeni komunisti počeli tudi po prelomu s prejšnjim sistemom in v tranziciji vzpostavili zgolj leve medije, ki so nadaljevali z enako uredniško politiko, vključno z nacionalno RTV.

Mediji so ključen razlog, da je izrojena levica ves čas na oblasti
Kot smo že večkrat poročali, RTV Slovenija v praksi tako ali tako ne upošteva lastnega pravilnika, zato se vsak razumen človek vpraša, kaj ima tam početi predsednik Foruma 21 Kučan, ki je zaradi svojega nenehnega vmešavanja v aktualne politične zadeve znan kot stric iz ozadja.

Namigovanja niti niso tako iz trte izvita glede na to, da smo lahko v nedavni oddaji Ekstravisor z voditeljico Eriko Žnidaršič, ki je obravnavala problematiko premajhnega financiranja znanosti in razvoja, videli, kako se je v vlogi komentatorja preizkusil Gregor Golobič, ki prav tako velja za vplivnega zakulisnega političnega igralca. Glede na to, da krožijo govorice, da naj bi Kučan vsake toliko časa prihajal v goste, da daje konzultacije, smo na RTV Slovenija naslovili vprašanje glede njegovega obiska. Ko bomo odgovor prejeli, ga objavimo naknadno.

H. M./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine