16.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 maja, 2022

Zaradi takšnih novinarjev iz RTV Slovenija so nasilni protesti v javnosti sprejemljivi

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Od javne RTV Slovenija, ki so jo prisiljena financirati vsa slovenska gospodinjstva, bi človek pričakoval, da poroča nepristransko in objektivno. Kot pa lahko vidimo je v praksi vse prej kot to, namreč politični aktivizem, uperjen proti aktualni vladi, kar seva navzven. Za to so zaslužni novinarji tipa Gorazd Kosmač, ki še posebej aktivistično poročajo iz protivladnih protestov.

Če si človek pogleda Twitter profil novinarja Gorazda Kosmača lahko kaj kmalu vidi, da je njegovo poročanje resnično temeljito in to kljub dejstvu, da protesti ne predstavljajo nič novega. Prav tako gre za znane obraze- v ospredju se nahaja sin vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla Jaša Jenull, ki se postavlja v vlogi glavnega govorca.

Kosmač je potek zadnjega protesta temeljito dokumentiral, poleg pa pripisal misli, ki so uperjene proti aktualni oblasti. Kdor tako ni bil prisoten na zadnjem protivladnem protestu, si lahko na podlagi Kosmačevih objav ustvari sliko za lažjo predstavo. V ospredju se je pričakovano znašel Jenull, ki vseskozi ponavlja parolo “Smrt fašizmu – svoboda narodu”. Tokrat je šel tako daleč, da je dejal, da je Janez fašist. Seveda poleg ni pristavil priimka, a je vsakomur jasno, kam pes taco moli.

 

 

Kosmač je dokumentiral tudi Igorja Winklerja iz Izole, ki je v imenu pripadnikov borčevskih organizacij in protestnikov iz Primorske okrcal predsednika republike Boruta Pahorja, ker ta ne obsoja fašizma, ki naj bi bil po njihovo v porastu. Vsakomur je seveda jasno, da protestnikom Pahor ni všeč, ker vsepovprek ne napada oblasti, ki levici ni po godu. Kakorkoli, nato je Kosmač podrobno dokumentiral pomikanje protestnikov po Ljubljani. V središču njegovega poročanja sta se znašla tudi “medijska strokovnjakinja” Sandra Bašič Hrvatin in pa seveda novinar in levičarski aktivist Erik Valenčič, ki na vsak način želi vleči vzporednice med desnico in neonacisti. Se le bližajo volitve.

 

 

 

Za konec je Kosmač izpostavil, kako Jenull sporoča, da vnovični protesti bodo, dokler na oblast ne bo prišla vlada po njihovi volji. Nato pa je mogoče opaziti pripis: “Protestniki so se razšli, policisti pa so jih nekaj popisali, zaradi česar je sledil konflikt s policijo in mlajšega protestnika so ob protestu množice odpeljali.” Iz načina poročanja kar seva politični aktivizem. Pri tem pa je potrebno poudariti, da še zdaleč niso predstavljeni vsi tviti, saj je le teh precej.

 

Če si pogledamo pretekle objave Kosmača lahko vidimo, da je Twitter v glavnem namenjen poročanju s protestov, kar kaže na to, da so mu le ti v prvem planu. Tako se seveda ni mogoče čuditi, da je javna RTV Slovenija tako podrobno informirana o dejavnostih politkolesarjev, ki se borijo za privilegije, ki so jim še posebej naklonjene leve vlade. Žalostno, ampak še kako resnično. Še posebej, ker v tem konkretnem primeru gre za novinarja, katerega plačo financirajo slovenska gospodinjstva. Nič čudnega ni, da javna RTV poroča pristransko. Se še mar kdo čudi, da je vedno več nezadovoljstva in pozivom k ukinitvi plačevanja obveznega RTV prispevka.

 

Sorodne vsebine