16.5 C
Ljubljana
sobota, 30 septembra, 2023

Zaradi močnih padavin izdan rdeč alarm

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Po vsej Sloveniji se nadaljujejo močne padavine, ki so se za začele že včeraj. Umiranje razmer lahko pričakujemo komaj v nedeljo. ARSO poroča o izjemni količini padlega dežja.  

Obilne padavine in naraščanje rek se bodo nadaljevali tudi danes, na zahodu države bodo lahko poplavljali hudourniki in manjši vodotoki. Doslej je bilo zaznanih 191 dogodkov, aktiviranih je bilo 87 gasilskih enot, od teh šest poklicni. Kobariški gasilci so morali v četrtek večkrat posredovati, pričakujejo, da bodo tudi danes. ARSO sporoča, da je med 20. uro in 5. uro zjutraj več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter padlo na Šebreljskem vrhu (146,6 litra), v Idriji (125,1), na Vrhniki (119,2) in Blegošu (102,6).

 

 

Včeraj je med 8. uro in 20. uro največ dežja padlo v Breginju – 154,2 mm. Več kot 90 mm je padlo še v Hrastjah pri Ljubljani, v Žireh, v Dvoru pri Polhovem Gradcu, Osilnici, na postaji Ljubljana Bežigrad in v vasi Krn, je sporočil Arso.

V zgornjem toku sta v zadnjih urah močno narasli in začeli poplavljati Gradaščica in Poljanska Sora. “Poljanska Sora je na določenih mestih že prestopila bregove, na Trebiji se zato za ves promet zapira cesta proti Žirem,” so sporočili škofjeloški gasilci.

 

Ob tem so opozorili, da glavnina padavin šele prihaja, zato vse občane, ki jim Sora večkrat povzroča težave, pozivajo, naj ravnajo samozaščitno in poskrbijo za zaščito svojih objektov in drugega imetja. “Spremljajte stanje voda, po nepotrebnem pa se visoki vodi ne približujte,” so pozvali v Gasilski enoti Škofja Loka.

ARSO opozarja, da bodo padavine na tem območju vztrajale, tako da se bodo poplavljene površine še povečale oziroma se bodo dopoldne širile.

Poplavljeni podvozi, zaprte ceste, plazovi 

Kot so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje, so po doslej zbranih podatkih zabeležili 191 dogodkov po vsej državi. Aktiviranih je bilo 87 gasilskih enot, od teh šest poklicnih. Voda je poplavila tudi več podvozov, iz katerih so morali gasilci reševati obstala vozila. Zaradi padavin se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov, zaradi katerih je bilo zaprtih več cest. Na teh lokacijah so odstranili več podrtih dreves in prekrili več streh objektov. V občini Ankaran pa se je pretrgal tudi električni kabel.

Ljubljana pod vodo

V občini Ljubljana meteorna voda ob močnem nalivu zalila več garaž, podhodov, kletnih in stanovanjskih prostorov, skladišč in poslovnih prostorov. Gasilci so posredovali 58-krat, dvakrat zaradi požara. Meteorna voda je zalila tudi prostore dveh osnovnih šol, eno srednjo šolo, knjižnico, vrtec, lekarno, več poslovnih objektih ter Narodno galerijo, ki bo do ponedeljka zaprta.

Galerija pravi, da so vse umetnine nepoškodovane. Poleg tega so v četrtek posredovali še na dveh požarih objektov, so za STA pojasnili v ljubljanski gasilski brigadi. Udar strele je zanetil požar na ostrešju stanovanjskega objekta v v Ljubljani. Požar je popolnoma uničil 50 kvadratnih metrov ostrešja in del kuhinje v mansardi. Zagorelo je tudi ostrešje gospodarskega poslopja v občini Kozje.

Poleg Gasilske brigade Ljubljana je sodelovalo še 20 prostovoljnih gasilskih enot. Tako je bilo na terenu skupaj 237 gasilcev ob pomoči 63 vozil. Občanom so razdelili tudi okoli 250 vreč peska. Prevladujoči dogodki so bile poplavljene kleti objektov, nekaj je bilo poškodovanih streh ter podrtih dreves. Težave so imeli tudi na ljubljanskem letališču, kjer so morali nekaj poletov preusmeriti na sosednja letališča.

Referendum o vodi je bil referendum o poplavah?

Spomnimo, da je zakon o vodah prejšnje vlade, ki so ga populistično uničili mediji in skrajno levi NVO-ji, predvideval kar 17 milijonov evrov iz sklada za vode za ureditev vodotokov. Lani so levičarji napeli vse politične mišice in ljudi tako na levi kot desni prepričali, da gredo na referendum obkrožit “za pitno vodo”, čeprav zakon ni imel prav nič s pitno vodo iz vodovodov, ampak je predvideval urejanje nabrežin in vodotokov, kjer danes velja pravni divji zahod. Novega zakona o vodi, ki bi urejal vodotoke ni in niti ni napovedan. Očitno ta vlada skupaj z lanskimi aktivisti misli, da je vse v redu. Poplave so potemtakem le ena izmed vsakdanjih nadlog življenja?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine