12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Z Moskovičeve vile izginil napis SD – kaj to pomeni?

Piše: G. B. 

Včeraj smo poročali, da več kot štiri mesece po pismu predstavnika evropskih Judov, naj se Moskovičeva vila izroči slovenskim Judom, še vedno ni zgodilo nič (več TUKAJ). Oglasil pa se je bralec in nas opozoril, da pa se morda vendarle nekaj premika. Namreč, z zgradbe je izginil napis SD. Ali je bilo to narejeno “zaradi lepšega” ali so v ozadju morda kakšni postopki za selitev SD na novo lokacijo, ni znano.

Je pa znano to, da je SD kot pravna naslednica ZKS Moskovičevo vilo dobila od države kot zamenjavo za zgradbo, kjer je do leta 1990 imel sedež CK ZKS. Pred drugo svetovno vojno je bila ta zgradba v lasti Banovinske hranilnice, danes pa je del kompleksa Državnega zbora RS. Po uvedbi večstrankarskega sistema je ZKS-SDP nove prostore dobila na Levstikovi, v omenjeni Moskovičevi vili, leta 1993 je s pridružitvijo še nekaterih strank nastala Združena lista socialnih demokratov, danes Socialni demokrati, ki je prostore tako dobila tako rekoč zastonj. Za primerjavo: SDS je morala zgradbo, kjer ima sedež sedaj, krepko plačati in vzeti tudi kredit za njeno obnovo in adaptacijo.

Seveda pa lahko ugibamo, ali se SD vendarle pripravlja na selitev ali bo rajši počakala na čas po naslednjih volitvah? No, za javnomnenjsko podobo bi bilo morda bolje, če bi vilo vrnila Judom že prej…

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine