27.9 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Vse več sumov, da je bila Jankovićeva zmaga v prvem krogu pogojena z množičnimi prijavami stalnega bivališča v Ljubljani, kar je sprožilo nedavno stavko na UE Ljubljana! Bo na takšen način v Mariboru zmagal tudi kandidat globoke države Arsenovi?

Po nedeljskih lokalnih volitvah, na katerih je najbolj izstopala nova velika zmaga Zorana Jankovića, so se pojavljala številna ugibanja o tem, kdo je pravzaprav sploh volil Zorana Jankovića. Kot trdijo naši viri, je njegova zmaga na skrivnosten način povezana tudi z nedavno stavko na Upravni enoti Ljubljana.

 

Kaj se je dogajalo v začetku novembra? Sindikat delavcev UE Ljubljana, ki sicer sodi pod Sindikat državnih organov Slovenije (sodi v sestav Zveze svobodnih sindikatov Slovenije), je namreč razglasil stavko delavcev, ki so morali tudi po koncu uradnih ur delati več ur, da so lahko obdelali vse čakajoče stranke. Po naših podatkih naj bi šlo predvsem za prijave stalnega bivališča, zlasti s strani tujcev. Čeprav naj bi količina dela že dlje časa – menda celo več let – presegala zmogljivosti uslužbencev na UE Ljubljana, naj bi se razmere kritično zaostrile po koncu letošnjega poletja. Zato so preobremenjeni upravni delavci napovedali, da bodo ob koncu uradnih ur striktno zaključili z delom, ne glede na to, koliko ljudi je še v čakalnici.

Vendar v začetku novembra še nihče ni pomislil, da bi šlo lahko v tem primeru tudi za naval zaradi prijave novih prebivalcev Ljubljane z namenom, da bi glasovali za Zorana Jankovića. Naši viri pa opozarjajo, da se dogaja prav to. Vendar naj ne bi šlo le za tujce, ki menda lahko glasujejo na lokalnih volitvah, ampak tudi za številne pristaše tranzicijske levice, ki imajo hiše izven Ljubljane (tudi na obali), v Ljubljani pa imajo stanovanja. Na svoj naslov naj bi tako prijavljali celo sorodnike. In to je tisto, na kar je v soboto v Makolah opozoril tudi Roman Leljak: Sloveniji se »dogaja« dediščina okoli 60 tisoč agentov komunističnih tajnih služb, njihovih sorodnikov in potomcev, ki so bili na račun tega ves čas privilegirani in finančno dobro preskrbljeni. Eden od njih naj bi se, kot trdijo naši viri, celo hvalil, da je svoje stalno prebivališče septembra letos »začasno« prijavil v Ljubljani skupaj s sorodniki. Svoje dejanje je obrazložil z besedami, da »Ljubljana nikoli ne bo od BELČKOV, zato ker smo jih pregnali«.

Kot je znano, je stavka v UE Ljubljana sicer zamrznjena, odkar je s funkcije načelnika upravne enote odstopil Lovro Lončar. Obstaja sicer sum, da se je to zgodilo tudi iz političnih razlogov, saj je bil Lončar v svoji preteklosti že sekretar poslanske skupine SDS ter državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (v času, ko je to funkcijo opravljal Janez Janša). Zaradi tega je režimski tisk problematiziral imenovanje Lončarja na funkcijo načelnika UE Ljubljana.

Zanimivo je, da je danes že poslanka SDS Karmen Furman izpostavila vprašanje, kako na upravnih enotah spremljajo zlorabo instituta prijave prebivališča? »Obstajajo primeri, da je na enem naslovu trgovine prijavljenih več sto oseb, ali pa ima v proizvodni hali nekega podjetnika prebivališče prijavljeno več tisoč oseb,« je dejala. Tudi pravnica Lucija Ušaj je na twitterju opozorila na manipulacije glede prijave stalnega bivališča.

No, z našega uredništva pa smo danes na različne naslove poslali novinarska vprašanja, med drugim tudi na sindikat. Zanima nas seveda, kateri so glavni razlogi za stavko, ki je bila napovedana nekje v začetku novembra – ali to pomeni, da se je v zadnjem mesecu dni pritisk na delavce UE Ljubljana dodatno povečal. Vprašali smo tudi, na katerih oddelkih UE Ljubljana se je pritisk strank najbolj povečal. Podobno vprašanje smo naslovili tudi na UE Ljubljana. Vprašanja smo poslali tudi na Državno volilno komisijo in sicer o tem, koliko oseb je bilo od začetka oktobra 2018 na novo vpisanih v volilne imenike na območju Mestne občine Ljubljana.

Za zdaj smo odgovore prejeli le z Državne volilne komisije, od koder so nam odgovorili na podlagi 5. člena zakona o lokalnih volitvah imajo pravico voliti in biti voljeni za člana občinskega sveta (ne pa za župana) tudi polnoletni državljani druge države članice Evropske unije, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v RS. »Pravico voliti člana občinskega sveta (ne pa biti voljeni) tudi polnoletni tujci, ki imajo stalno prebivališče v RS. Pri volitvah županov je krog volivcev, ki imajo pasivno volilno pravico ožji od kroga volivcev, ki imajo to pravico pri volitvah v občinski svet. Pravico voliti župana imajo namreč samo slovenski državljani,« so nam pojasnili na DVK. To naj bi pomenilo, da tujci vsaj teoretično ne bi mogli voliti Jankovića. Vprašanje pa je, kako dosledno to upoštevajo na samih voliščih, kjer praviloma tujcu lahko vročijo volilni list za volitve članov občinskega/mestnega sveta,

A nekaj je jasno – na podoben način bodo verjetno skušali doseči zmago Saše Arsenoviča v drugem krogu županskih volitev v Mariboru. Gre torej za še en umazan način manipulacije z volitvami. Ob tem velja spomniti, da so očitno iz volilnih potreb zaprli tudi Andreja Šiška, da bi trasirali pot Arsenoviču, saj bi Šiško lahko aktiviral volivce iz navijaškega nabora Viol. Zato naši viri opozarjajo, da bodo Šiška izpustili iz pripora šele po končanem drugem krogu volitev.

Ob tem naj spomnimo tudi na podatek, ki ga je sicer objavil že Požareport, namreč da je bila Arsenovičeva mama Alemka Arsenovič sodnica na mariborskem sodišču, v teh dneh pa se z imenom in priimkom ter fotografijo pojavlja tudi v reklamnem predvolilnem časopisu Saše Arsenoviča, ki so ga pred prvim krogom volitev – brezplačno – prejela vsa mariborska gospodinjstva. Prav dejstvo, da je bila mati sodnica, naj bi tudi botrovalo dejstvu, da primer Arsenovičevega »ljudožerskega« napada na natakarja sodno ni bil obravnavan, saj noben mariborski odvetnik po poročanju Požareporta ni želel prevzeti tega primera. Za Arsenovičem, ki je sicer uradno kandidat SMC, stojita praktično celotna leva »vstajniška« scena, globoka država in tudi razvpiti Gregor Golobič.

Skratka, resnica o tem, kako mafija politično obvladuje Slovenijo tudi preko manipulacije na volitvah, vse bolj prihaja na dan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine