13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Vsa Slovenija bi se lahko zgledovala po tej osnovni šoli: v Rogatcu po zamenjavi ravnatelja ni več Kardeljevega kipa pred osnovno šolo

Pred kratkim so po družabnih omrežjih zaokrožile fotografije Osnovne šole Rogatec, ki jo je še do nedavnega krasil kip komunističnega revolucionarja Edvarda Kardelja. Od nedavnega omenjenega kipa ni več.

 

Kot nam je pojasnil občinski svetnik iz vrst SDS Viki Božak, ki se je dolgo časa prizadeval za odstranitev kipa, je k temu največ prispevala nova ravnateljica osnovne šole. Slednja je očitno zmogla to, kar dolgoletnemu županu Rogatca Martinu Mikuliču (NSi) ni uspelo storiti v svojem 25-letnem vodenju občine.

In kdo je ravnateljica OŠ Rogatec? Gre za Alenko Virant, ki je bila imenovana 5. Junija letos, njeno imenovanje pa ni minilo brez zapletov, saj je malo pred tem iz sveta zavoda omenjene šole odstopilo pet predstavnic omenjene šole in sicer zaradi »neprestanih pritiskov in obstrukcij v delovanju Sveta zavoda in v postopku imenovanja ravnatelja«. Kljub temu je bila nova ravnateljica imenovana, svoj mandat je začela 18. septembra.

Pred Virantovo je bil ravnatelj omenjene osnovne šole Viljem Prelovšek, o katerem so nekateri mediji poročali, da je osnovni šoli zapustil hude dolgove, ki naj bi znašali celo 90 tisoč evrov, ob tem pa naj bi šolskega hišnika celo izrabljal za delo na svojem vikendu. Finančno naj bi posloval precej po domače, saj je skrbel za nezakonita odpuščanja z delovnih mest, nato pa za plačilo odpravnin najemal kredite, namenjene nujnim popravilom na šolskem objektu.

Naj ob tem povemo, da je bil Prelovšek nekoč občinski svetnik na listi SMC, sedaj je znova občinski svetnik, izvoljen na listi Hrast, kandidiral je tudi za rogaškega župana. Z njegovim odhodom z mesta ravnatelja pa naj bi se znova normalizirali tudi odnosi med osnovno šolo ter občino.

Zamenjava vodstva OŠ Rogatec pa je imela za posledico tudi pomemben premik, saj je glavni vhod v šolsko poslopje končno osvobojen velike sramote – to je kipa komunističnega zločinca Edvarda Kardelja. Očitno so v OŠ Rogatec prisluhnili pozivu evropskega parlamenta, kjer je bila na septembrski seji z veliko večino sprejeta Resolucija o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope. Zanjo je glasovalo 535 evropskih poslancev, ki so s tem ponovno opozorili na zgodovinska dejstva glede totalitarnih režimov, spomnili na spoštovanje žrtev vseh totalitarizmov in pozvali države, naj z ustreznimi ukrepi preprečijo možnost, da bi se takšna hudodelstva ponovila. Evropski poslanci med režime, ki veljajo kot totalitarni, uvrstili fašizem, nacizem, stalinizem in komunizem. Bodo ta korak posnemale tudi ostale občine?

Še do nedavnega je osnovno šolo krasil Kardeljev kip… (foto: facebook)

Zadnje novice

Sorodne vsebine