17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Vojna napoved Sloveniji?! V našo državo prihaja nov val muslimanskih migrantov, tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić v imenu islamske skupnosti zavrača dialog z državo, seja sveta vlade o verski svobodi odpovedana – nas je lahko strah?

Nevzet Porić. To je ime, ki ga slovenska javnost pozna. Gre namreč za dolgoletnega tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji in do lani tudi ljubljanskega mestnega svetnika, izvoljenega na Listi Zorana Jankovića.

 

Do pred dvema letoma mu niso posvečali preveč pozornosti, vse dokler ni v ljubljanskem mestnem svetu septembra 2017 izrekel besede, ki se slišijo zelo grozeče: “Mi mu /Zoranu Jankoviću, ki je ves čas podpiral projekt izgradnje džamije, op. G. B. / tega nikoli ne bomo pozabili. Seveda pa si bomo zapomnili vse tiste, ki so bili proti, in so glasovali in so ovirali projekt izgradnje džamije …” Šlo je seveda za projekt izgradnje islamskega kulturnega centra v Ljubljani, prav v tistem času pa je župan Zoran Janković navkljub mnenju stroke in javnosti vsilil poimenovanje ulice po džamiji. Ljubljanski mestni svetniki so na seji 25. septembra 2017 s 24 glasovi za in devetimi proti podprli predlog MOL, s katerim bo Ljubljana dobila Džamijsko ulico. Predlogu so nasprotovali predvsem v SDS in NSi, pa tudi v četrtni skupnosti Bežigrad. Prav ob robu razprave o tem pa je Porić tudi izrekel besede, ki so marsikoga pretresle. Več o tem je zapisano TUKAJ.

Naj ob tem tudi spomnimo, da je največ finančnih sredstev za izgradnjo kulturnega centra prišlo iz Katarja, torej iz države, ki se je v tistem času znašla v izolaciji s strani svojih sosed zaradi obtožb o domnevnem financiranju terorizma. Glede slednjega ima tudi Slovenija bogate izkušnje, vsaj glede na zadnja odkritja v zvezi s pranjem iranskega denarja preko NLB, za kar nosijo politično odgovornost predvsem tisti, ki sicer podpirajo “multikulturno Slovenijo”.

V dveh letih smo sicer na sporno Porićevo izjavo nekoliko pozabili, vse do nedavnega. Namreč, opozorjeni smo bili na pismo ministra za kulturo Zorana Pozniča, ki sicer tudi vodi vladni svet za dialog o verski svobodi. Njegov dopis z dne 8. oktobra razkriva, da je odpovedal sejo, ki naj bi bila sklicana naslednji dan, torej 9. oktobra, odpovedana. Zelo pomenljiv in skrb vzbujajoč pa je razlog, zakaj je seja odpovedana. Zapisano je namreč, da zato, ker je predstavnik islamske skupnosti v omenjenem organu v svojih pismih z dne 2. in 8. oktobra odklonil nadaljnji dialog o vprašanjih s področja verske svobode, »ki zadevajo njegovo versko skupnost s predstavniki države (vlade in resornih ministrstev), drugih verskih skupnostih, neodvisnih organov, ki skrbijo za zaščito človekovih pravic in prepoved diskriminacije ter neodvisnima strokovnjakoma za področje religije in prepoved diskriminacije«. Minister za kulturo je celo izrecno zapisal, da Z ZASKRBLJENOSTJO odpoveduje sejo omenjenega organa. »Zaskrbljenost izražam zato, ker je dialog temelj vsake demokratične družbe in vsakega sožitja. Samo z dialogom lahko dosežemo soglasje o temeljnih družbenih vprašanjih in samo soglasje lahko v družbi tudi uspešno uveljavljamo,« je v pismu zapisal Zoran Poznič, aktualni minister za kulturo, ki sicer sodi v kvoto SD, torej isto stranko kot evropska poslanka Tanja Fajon. Dopis je sicer dostopen TUKAJ.

Glede na vse to se postavlja vprašanje, kako bo reagirala vlada, saj doslej še nobena verska skupnost ni tako izrecno zavrnila dialoga z državo. Zanimivo je sicer, da Poznič v svojem sporočilu ni izrecno omenil Nevzeta Porića, vendar je iz seznama na vladni spletni strani razvidno, da je predstavnik islamske skupnosti v Svetu Vlade RS za dialog o verski svobodi prav on (glej TUKAJ). Ekipa tednika Demokracija bo poskušala poizvedeti, kakšna je bila vsebina obeh Porićevih pisem, ki so bila poslana vladi. Kot je znano, so doslej vse neokomunistične vlade popuščale islamu, a očitno je to, kar islamski skupnosti ponuja sedanja Šarčeva vlada, premalo. Ali pa so islamski skupnosti zrasla krila?

Postavlja pa se tudi vprašanja, na kakšen način je Islamska skupnost v Sloveniji vpeta v projekt ilegalnih migracij. Danes je namreč znova prišlo v javnost sporočilo o masovnem premiku migrantov iz Bihaća proti meji s Slovenijo. Če to povežemo s tem, kar je po besedah ministra Pozniča sporočil Porić, potem se lahko vprašamo, ali je šlo za vojno napoved Sloveniji. Da imamo v naši državi peto kolono, pa že tako ali tako ni več skrivnost…

Zadnje novice

Sorodne vsebine