23.9 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

V novi številki revije Demokracija preberite: Vladna koalicija zelo uspešno vodi Slovenijo

Piše: Vida Kocjan

»Skupaj dokazujemo, da smo lahko med najboljšimi v Evropi.« Tako je ob podatkih o 2,3-odstotni rasti bruto domačega proizvoda (BDP) v letošnjem prvem četrtletju zapisal predsednik slovenske vlade Janez Janša in se hkrati zahvalil vsem slovenskim podjetnikom, delavcem in vsem, ki prispevamo k skupni blaginji. Lepa in spodbudna gesta predsednika vlade ob res lepih gospodarskih dosežkih.

O tem, da Slovenija po epidemiji izredno napreduje in da je slovenska vlada na epidemijo novega koronavirusa z ukrepi učinkovito odgovorila, so potrdili tudi v Mednarodnem denarnem skladu (MDS). V nadaljevanju pa predstavljamo ključne dosežke vlade pod vodstvom Janeza Janše v tem mandatu.

Vlada se je v dobrem letu svojega delovanja (mandat je nastopila 13. marca 2020, na dan razglasitve epidemije) večino časa ukvarjala z epidemijo in njenimi posledicami. Kljub temu je skušala uresničevati tudi vse ključne cilje koalicijske pogodbe.

Protikoronski svežnji zajeli vse državljane

Vlada je do danes sprejela osem protikoronskih svežnjev (PKP), ki so bili namenjeni pomoči prebivalstvu in gospodarstvu. Slovenija je bila praktično edina država, ki je v PKP upoštevala vse sloje prebivalstva. Ukrepi so veliko pripomogli tudi pri hitrem okrevanju Slovenije, zato je država v pozitivnem smislu bistveno presegla napovedi na začetku epidemije. Takrat se je Sloveniji napovedoval padec BDP okrog povprečja Evropske unije, to je 7 odstotkov. Konec leta so napovedovali 120 tisoč brezposelnih in bistveno večji primanjkljaj v državni blagajni. Padec BDP je danes pod povprečjem EU, brezposelnost tudi. Ob koncu leta je bil dejanski padec BDP za več kot 20 odstotkov nižji od napovedi, številke o brezposelnih pa kažejo, da smo pod 85 tisoč.

Bonitetne ocene zgodovinsko visoke

V času vlade pod vodstvom Janeza Janše so bonitetne agencije ohranjale bonitetno oceno Republike Slovenije nespremenjeno, agencija Moody’s pa jo je v začetku oktobra lani celo zvišala. Slovenija s tem dokazuje, da ostaja še naprej za tuje investitorje zaupanja vredna država.

Razlogi za ugodne projekcije makroekonomskih kazalnikov so po navedbah agencij med drugim v učinkovitih ukrepih vlade, zaradi katerih je bila ustavitev gospodarstva relativno kratka. Razlog za ugodne projekcije makroekonomskih kazalnikov so tudi obsežni podporni programi, ki zmanjšujejo posledice epidemije na trgu dela in pomagajo vzdrževati financiranje gospodarstva.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine