10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

(VIDEO) Predsednik preiskovalne komisije Žan Mahnič glede dogovora ustavnega sodišča in vrhovnega tožilstva: “Kakšni posli so to, če ne mafijski?”

V oddaji Tema dneva je gostoval vodja preiskovalne komisije Državnega zbora v zvezi s politično motiviranimi sodnimi pregoni, med drugim proti Francu Kanglerju, Žan Mahnič. Ta je med drugim pojasnil, kako status sodnikov in tožilcev ni enak in poudaril, da bo kljub odločitvi ustavnega sodišča preiskovalna komisija nadaljevala z delom, tam kjer lahko, med drugim z zasliševanjem kriminalistov in ostalih vpletenih, ki niso tožilci ali sodniki. Mahnič se med drugim sprašuje, kako naj ne bi bil politično odgovoren sodnik, ki se udeležuje strankarskih piknikov in pozira v strankarskih majicah, SD seveda. Za Nova24TV se je iz ZDA oglasil tudi ustavni pravnik dr. Jurij Toplak, ki je poudaril pomen svobode izražanja, zlasti opozicijskih poslancev, Mahniča pa je med drugim podprl tudi poslanec SDS Dejan Kaloh.

 

Potem ko je ustavno sodišče zamrznilo delo parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler – ne le v zvezi s sodniki, ampak tudi v primerih, ko se nanaša na tožilce –, se je predsednik preiskovalne komisije Žan Mahnič odzval z besedami “mafija ščiti mafijo”. In le kaj je lahko hujšega, kot da slovenski levici naliješ čistega vina? Nemudoma je vstal pokonci nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer, ki je Mahniča celo ovadil, oglasil se je tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic in zahteval kazenski pregon zaradi razžalitve in apeliral celo na predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, naj vendar že kaj ukrene.

Pahor se je odzval zelo diplomatsko, namreč, da se morajo politiki, ki sodelujejo v javnem dialogu, disciplinirano vzdržati vsake izjave, ki jo kdo lahko razume kot žaljivo, nestrpno ali celo sovražno. A tudi dodal, da so kritične ocene delovanja vseh institucij, vključno z institucijami pravne države, legitimne in tudi koristne. Konec raznim užaloščenim izpadom pa je naredil strokovnjak za ustavno in evropsko pravo dr. Jurij Toplak, ki je razgalil še večjo bedo sodnikov in tožilcev, ki ne poznajo niti osnovnih sodb Evropskega sodišča za človekove pravice.

Več si lahko preberete in video ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine