8.2 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

V Viteški dvorani v Gradu v Slovenski Bistrici poteka 12. Pučnikov simpozij

Danes v Viteški dvorani v Gradu v Slovenski Bistrici poteka 12. Pučnikov simpozij, ki ga je pripravil Inštitut dr. Jožeta Pučnika v sodelovanju s fundacijo Konrad Adenauer Stiftung ter Občino Slovenska Bistrica.

V letošnjem letu obeležujemo tridesetletnico slovenske politične pomladi in padca železne zavese. V slovenskem prostoru, ki sta ga leta 1988 pretresala proces proti četverici in vse močnejše pomladno vrenje proti režimu, so leta 1989 vznikale prve lastovke politične pomladi: nova gibanja in zveze. Majniška deklaracija je tlakovala pot v samostojnost in začetke demokratične tranzicije. Oblast je odgovarjala z represijo in vse močnejšim delovanjem tajne politične policije. Jeseni 1989 se je slovenska demokratična opozicija povezala v Demos, ki je naslednje leto mogočni režimski mašineriji navkljub zmagal na volitvah. Znani svet je pokal po šivih, saj komunistične diktature za železno zaveso niso bile več kos mogočnemu hrepenenju po svobodi in demokraciji. 22. marca 2019 bo Inštitut dr. Jožeta Pučnika v sodelovanju s fundacijo Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ter Občino Slovenska Bistrica v čudoviti Viteški dvorani v slovenjebistriškem gradu organiziral že 12. Pučnikov simpozij. Spominjali se bomo pomembnih mejnikov slovenske politične pomladi in snovali demokratične vizije slovenske države v prihodnosti. Eden od vrhuncev srečanja bo podelitev Pučnikove plakete za prispevek k razvoju demokracije.

PROGRAM

12:00 Spominski obisk groba dr. Jožeta Pučnika v Črešnjevcu

12:30 Prihod udeležencev in registracija

13:00 Pozdravni nagovori

Dr. Ivan Žagar, župan Slovenske Bistrice
Ivan Matanović, KAS Zagreb
Gorazd Pučnik, ustanovitelj IJP

13:30 30 LET ZVESTOBE SLOVENIJI:

Okrogla miza s predstavitvijo knjige Janeza Janše PRVORAZREDNI – SISTEM ZA LAŽNO ELITO in knjige dr. Milana Zvera 30 LET ZVESTOBE SLOVENIJI, ki je bila izdana ob 30. obletnici Slovenske demokratske stranke.

Janez Janša
dr. Milan Zver
dr. Andreja Valič Zver
Metod Berlec

15:00 Odmor

15:30 Svečana akademija s podelitvijo Pučnikove plakete za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji.

Nagovor predsednika akademskega sveta IJP dr. Matevža Tomšiča.

16:00 Podelitev potrdil o uspešnem zaključku Akademije dr. Jožeta Pučnika.

Slovesni nagovor predsednika SDS Janeza Janše

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine