31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

V novi številki Demokracije: Nove manipulacije v slovenskem sodstvu; Proračun, Šarčeva dvoličnost in strah pred volitvami; Trideset let po Demosu: je mogoč preobrat?

V novi številki Demokracije si lahko preberete o neznosni lahkosti sojenja ter novih manipulacijah v sodni veji oblasti. Razkrivamo ozadje ponovnega glasovanja o proračunu ter o dvoličnosti premierja Marjana Šarca, objavljamo pa tudi prispevke ob tridesetletnici preprečitve mitinga resnice ter ustanovitve koalicije Demos.

 

Vse večkrat je slišati obtožbe, da je naše sodstvo zaznamovano s korupcijo, zato je nizka stopnja zaupanja nekaj povsem normalnega. Tako se ne smemo čuditi, da smo se na lestvici OECD znašli blizu dna, med Italijo in Latvijo, slabši pa smo denimo od Mehike, Južne Afrike in Rusije.

Več si lahko preberete v novi Demokraciji!

V novi Demokraciji si lahko preberete tudi:

Šarčeva dvoličnost in strah pred volitvami

Vladna koalicija LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB s podporo Jelinčičeve SNS in dveh poslancev narodnosti je v ponedeljek spet podprla dva zakona iz proračunskega svežnja za prihodnji dve leti, na katera je državni svet prejšnji teden izglasoval odložilni veto. Tako kot prvič so tudi tokrat proračunske dokumente za leti 2020 in 2021 zelo disciplinirano podprli isti poslanci, za je glasovalo 48 navzočih poslancev. Edina izjema med koalicijskimi poslanci je bil Robert Polnar iz stranke DeSUS, ki je tudi predsednik parlamentarnega odbora za finance in je bil v svoji razpravi zelo oster.

Trideset let po Demosu: je še mogoč preobrat?

Četrtega decembra 1989 so predstavniki novih političnih strank, ki so nastale tisto leto, po ustnem dogovoru, do katerega je prišlo en teden prej, tudi uradno podpisale dogovor o sodelovanju, kar je preraslo v koalicijo Demos. Slednja je nato v letu 1990 sestavila vlado. Ime Demos (grška beseda za ljudstvo) naj bi predlagal Andrej Magajna iz Socialdemokratske stranke Slovenije (avtorstvo pripisujejo tudi njegovemu tedanjemu strankarskemu kolegu Matjažu Šinkovcu), vendar naj bi ime nove koalicije pomenilo okrajšavo za Demokratično opozicijo Slovenije.

Intervju: Peter Sweden: »Ni ‘rasistično’, če želiš ohraniti svojo državo in kulturo!«

Pogovarjali smo se s švedskim novinarjem in publicistom mlajše generacije Petrom Imanuelsnom, ki se sicer predstavlja kot Peter Sweden. Za tednik Demokracija je opisal razmere na Švedskem v zadnjih letih, zlasti v luči migracij in globalizacije.

Velika demografska zamenjava in njene posledice

V Evropi danes teče proces, katerega posledice so korenite demografske spremembe in počasen propad zahodne civilizacije. Ta proces vključuje množično priseljevanje, spodbujanje mešanja avtohtonih narodov s tujimi ljudstvi, širjenje doktrin, ki zanikajo pomen tradicionalne družine, kar vodi v nizko rodnost Evropejcev, medtem ko se rodnost priseljencev in njihovih potomcev viša, ter nihilističen odnos do vrednot, ki so v preteklosti omogočile vzpon evropske kulture. Ta proces ali demografska sprememba se imenuje »velika zamenjava« in ni naključen, temveč se za njim skrivajo različni osebni interesi levo liberalnih elit.

Zares črn petek v Londonu: z nožem moril pripadnik Islamske države

Minuli petek se je Evropska unija soočila s kar dvema terorističnima napadoma z nožem: prvi se je zgodil na Londonskem mostu v Londonu, v katerem sta umrla dva človeka, drugi pa nekaj ur pozneje v Haagu na Nizozemskem, kjer je napadalec v nakupovalnem centru zabodel tri ljudi. Britanska policija je že v petek potrdila, da je teroristični napad na Londonskem mostu zahteval dve smrtni žrtvi, tri ljudi, ki so bili v napadu ranjeni, pa zdravijo v bolnišnici. Napadalca je policija s streli pokončala, njegova identiteta pa je bila razkrita že naslednjega dne: nedolžne mimoidoče je z nožem napadel 28-letni Usman Khan

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine