7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Zlorabe, nezakonitosti in laži Karla Erjavca

V skladu z napovedmi je poslanska skupina SDS vložila interpelacijo proti ministru za obrambo Karlu Erjavcu. Očitajo mu nezakonito delovanje, zlorabo vojaške obveščevalno-varnostne službe, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske, laži in zavajanja.

 

Interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za obrambo Karla Viktorja Erjavce je v petek v imenu poslanske skupine SDS predstavil Žan Mahnič, ki je tudi podpredsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostih služb (KNOVS).

Prekoračitev pooblastil in zloraba OVS

Po besedah poslanca Žana Mahniča so interpelacijo vložili zaradi odgovornosti za kršitev 32. člena Zakona o obrambi in prekoračitve zakonskih pooblastil zaradi zlorabe Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva RS za obrambo, odgovornosti za kršitev 45. člena v povezavi z 98. a členom Zakona o obrambi ter 38., 39. in 40. člena Zakona o službi v Slovenski vojski, odgovornosti za prekoračitev pristojnosti, zavajanja in laganja v primeru nočnega streljanja na Osrednjem vadišču SV Poček in zaradi dejanj pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe Republike Slovenije.

Časopis Delo je 26. marca 2019 objavil članek z naslovom »Kam je izginila generalmajorka?«. V njem se je novinar spraševal, kaj se dogaja z načelnico generalštaba SV, da je že nekaj časa ni bilo videti v javnosti. Pet dni kasneje, 31. marca 2019, je bil na spletnem portalu pozareport.si objavljen prispevek o tem, naj bi se bila generalmajorka Alenka Ermenc zlomila in se zato zdravila na psihiatrični kliniki Ljubljana-Polje. »3. aprila 2019 je obveščevalna varnostna služba vdrla v  poveljstvo sil in začela zasliševati poveljnika poveljstva sil Miho Škerbinca  ter pripadnice in pripadnike SV, na podlagi tega pa je bil 5. aprila general Škerbinc razrešen,« je spomnil Mahnič in dodal, da je KNOVS zaradi različnih informacij v zvezi s tem dogajanjem opravila nenapovedan nadzor na Obveščevalno-varnostni službi (v nadaljevanju OVS).

Ob tem nadzoru  je direktor OVS Dejan Matijevič dejal, da je OVS začela z aktivnostmi in zaslišanji na podlagi ustnega naročila obrambnega ministra. Direktor OVS se je pri tem skliceval na zakon o obrambi, v katerem pa ni mogoče najti podlage niti za početje obrambnega ministra niti za početje direktorja OVS. Poslanec je tudi pojasnil, da če bi želela OVS MORS zakonito zbirati informacije, bi morala načelnica generalštaba SV Ermenčeva podati kazensko ovadbo proti znanemu ali neznanemu storilcu zaradi obrekovanja. Na podlagi takšne ovadbe bi lahko kriminalisti OVS začeli svojo dejavnost v skladu z drugo alinejo drugega odstavka 32. člena Zakona o obrambi.

»Seveda pa tega niso storili,« je opozoril poslanec Mahnič. »Če je načelnica ovadila Požareport, je toliko bolj zaskrbljivo, da je OVS v prostorih poveljstva sil iskala vire Bojana Požarja, to pomeni, da se je OVS zlorabila za to, da se ugotovi, kje novinarji dobijo vire za svoje objave, kar je grob poseg v svobodo medijev in groba zloraba OVS.«

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

M. B.

Zadnje novice

Sorodne vsebine