15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Trojica, ki Sovo spreminja v zloglasno Udbo! Ustavni sodniki lažejo, mar ne? Plačna nesorazmerja v javnem sektorju! Intervju: Franc Turšič in dr. Dario Križ

V novi reviji Demokracija píšemo o trojici, ki Sovo spreminja v Udbo, in škandaloznih izjavah njenega direktorja Rajka Kozmelja. Razkrivamo ozadje dogajanj na ustavnem sodišču, ki buri duhove, in kaj vse si privoščijo nezakoniti migranti v naši državi. Analiziramo nesorazmerja pri plačah v javnem sektorju. Objavljamo intervjuja z žrtvijo komunističnega nasilja Francem Turšičem in Slovencem, ki živi na Švedskem dr. Dariom Križem.

 

»Če bomo delo dobro opravljali, bomo prišli do ugotovitev, nevarnih za del politike.« To je citat iz intervjuja z direktorjem Sove Rajkom Kozmeljem prejšnji teden v Mladini. Prav ta citat razkriva bistvo celotnega dogajanja v Sovi od njene ustanovitve dalje.

Se Sova spreminja v Udbo?

V Demokraciji smo že pisali o vseh dosedanjih aferah v Sovi, zato tokrat ne bomo ponavljali teh dejstev. Rdeča nit vseh afer, s katerimi je povezana osrednja slovenska obveščevalna služba, pa je, da je vedno znova zlorabljena za politične obračune – če seveda predpostavljamo, da je Slovenija demokratična država (kar pa, kot kaže dogajanje, ni). Zato je bliže resnici trditev, da Sova v svojem bistvu samo nadaljuje poslanstvo Udbe, na kar kaže tudi citat iz intervjuja z direktorjem Sove.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Plačna nesorazmerja v slovenskem javnem sektorju

Preverili smo plače v slovenskem javnem sektorju, kjer so te urejene z enotnim plačnim sistemom. Podatki kažejo, da je sistem precej izmaličen oziroma kar povampirjen. Med 50 najvišjimi izplačanimi plačami ni nobenega poslanca ali funkcionarja. Člani parlamentarne mandatno-volilne komisije so obravnavali predlog sprememb zakona o poslancih. Uvodoma so zapisali, da pravice in obveznosti poslancev ureja zakon iz leta 1992, ki je bil nato petkrat spremenjen, vanj so vsebinsko posegli še drugi zakoni, predvsem zakon o sistemu plač v javnem sektorju in zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf), ter odločbe ustavnega sodišča.

Nekateri ustavni sodniki lažejo, mar ne?

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je vzel v bran svojega podrejenega ustavnega sodnika Mateja Acceta. Knez se namreč ni odločil, da pozove predsednika republike Boruta Pahorja, naj začne postopek Accettove razrešitve, kot ga predvidevajo ustava in zakoni. Laganje ustavnega sodnika Mateja Acceta, podpredsednika ustavnega sodišča, dobiva neslutene razsežnosti. Več kot teden dni je od tega, ko je Požareport razkril, da je sodnik Matej Accetto na skrivaj delal za Mira Cerarja in stranko SMC, javno pa lagal, da Cerarja komajda pozna.

Intervjuja: Franc Turšič in dr. Dario Križ

Pogovarjali smo se s Francem Turšičem, ki je med drugo svetovno vojno in v letih po njej na lastni koži doživel vso zločinskost komunistične revolucije na Slovenskem. Gospod Turšič že desetletja živi v Franciji, v Parizu, z njim pa smo se pogovarjali na Bledu, kjer pogosto prebiva, ko se občasno vrača v rodno Slovenijo. Pogovarjali smo se tudi z dr. Dariem Križem, ki živi na Švedskem. Je priznan znanstvenik, profesor, podjetnik, ne nazadnje častni konzul Republike Slovenije v Lundu, kjer z družino živi in dela. Ponudila se nam je priložnost, da z njegovega gledišča spoznavamo Švedsko danes, sodobne dileme okrog migracij in seveda pogled z distance na Slovenijo.

Migracije: Vrag je dokončno vzel šalo!

Prejšnji teden so mediji v BiH poročali, da se število migrantov v migrantskem kampu Vučjak blizu Bihaća zmanjšuje. Kamp se vztrajno prazni in vse glasnejša so ugibanja, da se migranti selijo na Hrvaško in naprej v Slovenijo, kar bi lahko povzročilo veliko težav. Nekatere spletne strani so celo pokazale kolone migrantov (v glavnem mladih moških), kako korakajo po cesti in vpijejo »Alah je velik«. Vendar pa naj bi izpraznjeni migrantski centri v Bosni in Hercegovini že pričakovali nove migrante, vsaj glede na grožnje turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki želi od Evropske unije še več denarja za vzdrževanje migrantov iz Sirije.

Kolektor in Karavanke, različica 2019/2020

Presenečenj, dame in gospodje, ni. Kot so napovedovali pravi finančni strokovnjaki, se Kolektor sesuva. Napihnil se je prevelik mehurček, kot so bile številke čevljev vseh vključenih, verjetno se je veliko »izmuznilo« tudi v slovensko diasporo – davčne oaze –, in ko enkrat ni več toka denarja, sistem razpade. In tu – pri razpadu Kolektorja – smo danes, skoraj dve leti po objavi javnega natečaja za graditev druge cevi karavanškega predora. In nekaj šestmestnih številk evrov, ki jih je od Kolektorja prejel veliki pravni strokovnjak, ki mu je uspelo samo zavlačevati in posledično škodovati davkoplačevalcem.

Čevapčiče prebavili, zamere do institucij ne

Šestnajsti oktober je svetovni dan hrane. Letos je potekal pod geslom: »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote«. Bi bil pa letos v Sloveniji aktualnejši: »Učinkovito obveščanje o kršitvah in dosledno opravljeni nadzori, za pravico do varnih proizvodov in obveščenosti«. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v okviru letnega programa uradnega vzorčenja izvajala nadzor nad uporabo aditivov. Poročilo so javnosti predstavili oktobra.

Milan Gregorič: Evropa in posledice migracij

V preteklosti so bili odnosi med krščansko Evropo in svetom islama konfliktni. Diplomat in zunanjepolitični analitik mag. Marko Osolnik je lani zapisal, »da je bil islam tisti versko-civilizacijski Drugi, v nasprotju do katerega se je v srednjem veku, predvsem v obdobju križarskih vojn, generirala in konstituirala Evropa kot civilizacijski izvor današnjega globalnega Zahoda«. Procesi modernizacije in predvsem sekularizacije v zadnjih dveh stoletjih, pri katerih islam nima nobenih zaslug in jih celo zavrača, bi naj »še dodatno predrugačili večino evropskih držav«, kar je očitno stare antagonistične občutke do islama še okrepilo.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine