20.7 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

V novi reviji Demokracija: »Sekal bom rdečo zvezdo«! Vladni korak nazaj, poraz levih radikalcev! Vse bolj prevladuje delta različica kitajskega virusa! Za preiskavo pokola leta 1988 v Iranu! Intervjuja: Elena Zavadlav Ušaj in Urban Purgar

Piše: M. B.

V novi številki revije Demokracija objavljamo reportažo s prvega državnega prvenstva v novi družabni igri na prostem »Sekal bom rdečo zvezdo«. Ugotavljamo, da se slovenska leva radikalna opozicija obnaša podobno destruktivno kot teroristična organizacija Hezbolah in da je vlada politično modro nekatere vroče parlamentarne kostanje pustila za jesen. Objavljamo intervjuja s poslanko Slovenske demokratske stranke Eleno Zavadlav Ušaj in z vidnejšim predstavnikom t. i. rumenih jopičev (telovnikov) Urbanom Purgarjem. Z Demokracíjo bóste védeli vèč!

»Zamisel sem dobil pred nekaj meseci, ko je na družbenem omrežju Twitter Primorec Dejan Škvarč objavil fotografijo, kako je razsekal rdečo zvezdo. Pomislil sem, da bi lahko organizirali tekmovanje,« je dejal odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak, idejni oče petih izzivov, s katerimi se tekmovalci v igri soočijo. To so: pikanje rdeče revolucije, kegljanje revolucionarjev, špricanje simbolov revolucije, preimenovanje ulic in cest ter sekanje rdeče zvezde. Pretekli teden je bilo tako v Ljubljani prvo (poskusno) državno prvenstvo v novi družabni igri na prostem: »Sekal bom rdečo zvezdo«.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

 

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Opozicija je postala slovenski Hezbolah

Kdor je mislil, da bo opozicija leto 2021 pričakala v duhu nevtralnosti in nenapadanja, ne pozna slovenske levice. Totalna vojna, ki spominja na mladega bika, ki se zaganja v zaprta vrata, preden ga spustijo pred matadorja, kaže, da svobodne volje nimajo. Stranko DeSUS bi bilo najbolje, če ostane v koaliciji. To je poslancem še danes jasno. Tudi za stranke SD, LMŠ in SAB bi bilo bolje, če bi se potuhnile in čakale na volitve, medtem ko se vlada prebija skozi gozd nepriljubljenih, a nujnih ukrepov.

Vladni korak nazaj, poraz levih radikalcev

Politično dogajanje v Državnem zboru RS je bilo prejšnji teden tik pred dopustom parlamentarcev zelo živahno. Poslanci in poslanke so potrdili več zakonskih predlogov, nekatere pa so preložili na jesenski čas. Potrdili so se tudi neverjetni pritiski na poslance stranke DeSUS, za katere je vodja poslanske skupine Franc Jurša razkril, da jim levičarske stranke postavljajo celo nadzornike za glasovanje. Niso se pustili ustrahovati. V državnem zboru je zadostno podporo prejel kandidat za ministra Mark Boris Andrijanič.

Intervjuja: Elena Zavadlav Ušaj in Urban Purgar

Pogovarjali smo se s poslanko SDS mag. Eleno Zavadlav Ušaj, ki je članica parlamentarnega odbora za finance, komisije za nadzor javnih financ, odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter odbora za kulturo. Pogovarjali smo se tudi z Urbanom Purgarjem, ki je postal prvi državni prvak v sekanju rdeče zvezde. Je prepričan domoljub in eden vidnejših članov skupine Rumeni jopiči, ki je nastala kot reakcija na levičarske proteste in na širjenje jugonostalgije. Je tudi predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot in novinar novonastale Nacionalne tiskovne agencije.

Prevladovala bo delta različica kitajskega virusa

Cepljenje proti covidu-19 je od minulega ponedeljka dalje potekalo na lokaciji Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Center na Metelkovi ulici 9 in ne več na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Vsi zainteresirani se za cepljenje proti covidu-19 kot doslej lahko prijavijo na spletni strani ZD Ljubljana z neposredno preusmeritvijo v nacionalni sistem za prijavo prek portala zVem na povezavi https://zvem.ezdrav.si/cepljenje. Prav tako je še vedno mogoča prijava pri osebnem zdravniku, so sporočili iz ZD Ljubljana.

Za preiskavo velikega pokola leta 1988 v Iranu

Prejšnji teden je slovenski premier Janez Janša pritegnil pozornost sveta, ko je javno pozval k mednarodni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988 in zlasti vloge novoizvoljenega predsednika Ebrahima Raisija v tem pokolu. Premier Janša je v nagovoru na dogodku Free Iran World Summit 2021, na katerem so bile navzoče ugledne mednarodne osebnosti, kot so nekdanji ameriški državni sekretar Mike Pompeo ter številni evropski nekdanji premierji in zunanji ministri, dejal: »Za skoraj 33 let je svet pozabil na žrtve pokola. To bi se moralo spremeniti. Preiskovalna komisija Združenih narodov je ključnega pomena za osvetlitev grozljivega pokola iz leta 1988. Družine žrtev si prizadevajo za ustanovitev preiskovalne komisije, da bi lahko končno dosegle pravičnost in zaključek.«

Kitajska daleč najbolj onesnažujejo ozračje

Kitajci so največji onesnaževalci okolja na svetu. Njihov gospodarski vzpon temelji na kršitvah mednarodnih okoljskih dogovorov. Zahodna politika tolerira kitajske kršitve. Državo je treba prisiliti, da spoštuje enaka pravila kot druge industrijske države. Nekaj več kot polovica (52 odstotkov) vseh izpustov toplogrednega plina v svetovnih urbanih središčih odpade na petindvajset metropol, so v svoji študiji zapisali raziskovalci z Univerze Sun Yat-sen v Guangdžovu.

Nezakonite migracije kot geopolitično orožje

Vzhod Evrope se je znašel v težavah. Ulični spopadi, aretacije disidentov in mučenje političnih nasprotnikov v Belorusiji. Izredno povečanje migracij v regiji. Lukašenko grozi, da bo Evropo preplavil z migranti in drogami. Ruski propagandni stroj širi paniko v regiji. Diktator Aleksander Lukašenko je pred tedni državam Evropske unije zagrozil, da jih bo preplavil z migranti in drogami. Najnovejši podatki kažejo, da se njegove grožnje uresničujejo.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

 

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

foto: Demokracija

Zadnje novice

Sorodne vsebine