17.7 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

V novi reviji Demokracija: S farsično zadevo Trenta proti Janezu Janši! Interpelacije kot streli v koleno leve opozicije! Za manj birokracije v Republiki Sloveniji! Intervjuji: dr. Janko Kos, Dominik Štrakl in z veleposlaniki držav Višegrajske skupine

Piše: M.B.

V novi številki revije Demokracija razkrivamo, kako skuša globoka država s konstruktom Trenta obračunati s predsednikom vlade Janezom Janšo. Ugotavljamo, da se vložene interpelacije proti članom vlade levi opoziciji vračajo kot bumerang, saj kažejo na njene pretekle napake in popolno nesposobnost. Ob njegovi devetdesetletnici smo se pogovarjali z akademikom dr. Jankom Kosom in s predsednikom Slovenske demokratske mladine Dominikom Štraklom. Objavljamo tudi intervju z veleposlaniki Višegrajske skupine. Z Demokracíjo bóste védeli vèč!

Slovensko sodstvo je res pravo močvirje. Globoka država se je odločila za novo farso, poimenovano Trenta. Njen gnojni trn v peti je Janez Janša, predsednik zmagovite in največje politične stranke v Sloveniji, Slovenske demokratske stranke (SDS), in predsednik Vlade Republike Slovenije. Tudi tokratni podatki kažejo, da se bo ponovila Patria. Sojenje bo farsa in prava tragikomedija, kot nanizanka v slogu: obsodba na obeh stopnjah, zadeva pade na Ustavnem sodišču RS ali kasneje na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP), vse skupaj pa potem zastara. Svinjarija na kvadrat.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Interpelacije kot streli v koleno leve opozicije

Izidi konstruktivne nezaupnice vladi, interpelacija ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec in interpelacija ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja so za levo opozicijo kot streli v njihovo lastno koleno. Leva opozicija živčno vlaga interpelacije proti ministrom Janševe vlade, a so rezultati zanjo iz interpelacije v interpelacijo poraznejši.

Za manj birokracije v Republiki Sloveniji!

Za obravnavo na vladi je pripravljen predlog zakona o debirokratizaciji, ki med drugim vključuje socialno kapico za plačilo prispevkov pri plači 6.000 evrov bruto, možnost elektronskega vročanja upravne pošte in ustanovitev registra predpisov. Vlada bo na eni od naslednjih sej obravnavala težko pričakovani prvi sveženj zmanjševanja birokratskih ovir. Predlog zakona o debirokratizaciji je sestavljen iz dveh delov, prvi vsebuje sveženj vsebinskih poenostavitev veljavnih postopkov, drugi pa se nanaša na zmanjšanje števila državnih predpisov.

Intervjuja: dr. Janko Kos in Dominik Štrakl

Pri Novih obzorjih je izšla knjiga dr. Janka Kosa – akademika, dolgoletnega univerzitetnega profesorja primerjalne književnosti, kritika in izvrstnega poznavalca literature, filozofije in zgodovine – z naslovom Kultura in politika. Ob izidu knjige in avtorjevem visokem osebnem jubileju, za katerega mu sodelavci revije Demokracija iskreno čestitamo, smo Janka Kosa prosili za pogovor. O aktualnem dogajanju in problematiki mladih smo se  pogovarjali tudi z novim predsednikom Slovenske demokratske mladine Dominikom Štraklom, ki je tudi asistent pri evropskem poslancu Milanu Zveru.

Napeto na Hrvaškem; novi koraki k osamosvojitvi

V drugi polovici marca so se napetosti nadaljevale. Po neuspeli zahtevi Slobodana Miloševića in jugogeneralov po uvedbi izrednih razmer v Jugoslaviji so se stopnjevali incidenti na Hrvaškem, v Sloveniji pa so se nadaljevale priprave na osamosvojitev. Na Hrvaškem, na območju t. i. SAO Krajine, so tamkajšnji Srbi nadaljevali s svojimi prizadevanji za ločitev od Zagreba. So pa že 7. marca v Kninu sestavili svojo vlado, kar je še povečalo napetosti med Srbi in Hrvati na Hrvaškem.

Slovenski svetniki – pričevalci slovenske identitete

V prejšnji številki smo predstavili nekaj znanih svetniških imen s sedanjega slovenskega ozemlja in iz neposredne okolice. Gre za prve pričevalce krščanstva na Slovenskem, hkrati pa tudi za pomembne dejavnike slovenske identitete. Čeprav izvor znanih svetniških osebnosti, kot so sv. Hieronim, sv. Viktorin, sv. Maksimilijan Celjski, sv. Maksim Emonski, sv. Domicijan in drugi, ni povsem jasen, pa zagotovo  vemo vsaj nekaj: prve krščanske skupnosti na slovenskih tleh so se pojavile že zelo zgodaj.

Intervju z veleposlaniki Višegrajskih držav v Sloveniji

Ob letošnji trideseti obletnici nastanka Višegrajske skupine smo se pogovarjali z veleposlaniki Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške v Sloveniji. Juraj Chmiel, Andor David, Krzysztof Olendzki in Peter Zelenak so med drugim govorili o delovanju Višegrajske skupine (V4), njenih oblikah sodelovanja in odnosih s Slovenijo. Sedanja V4 je bila leta 1991 ustanovljena kot zavezništvo postkomunističnih držav iz Srednje Evrope s skupnimi izkušnjami totalitarizma in skupnimi izzivi.

Globalist Biden v ZDA povzročil migrantsko krizo

Joe Biden podpira množične migracije in omejuje učinkovite deportacije nezakonitih migrantov. Gre za tipičnega predstavnika globalizma, ki hoče uvažati nove volivce svoje stranke. Medtem se ZDA soočajo z migrantsko krizo. Bidnova administracija otežuje delo protimigracijski agenciji. Ko je Joseph Biden postal 46. predsednik Združenih držav Amerike, je ob prihodu v Belo hišo najprej izničil več Trumpovih odlokov. Med drugim je odpravil tudi prepoved priseljevanja družinskih članov ameriških državljanov in stalnih prebivalcev ZDA, s katero je Donald Trump hotel zaščititi ameriške delavce.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

foto: Demokracija

Zadnje novice

Sorodne vsebine