17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

V novi reviji Demokracija: RTV nima pravice poizvedovati o naročnikih internetnih storitev!

RTV Slovenija zadnji dve leti posluje z izgubo, saj ne obvladuje svojih stroškov. Zdaj so v dogovoru z vlado iznašli način, kako na račun davkoplačevalcev povečati svoje prihodke. Plačevali naj bi vsi imetniki računalnikov, tablic in pametnih telefonov, vsi z dostopom do interneta.

 

RTV Slovenija je začela pošiljati pozive gospodinjstvom, ki so doslej RTV-prispevek plačevali le za radijske sprejemnike. Po njihovih navedbah je takšnih 25 tisoč gospodinjstev v državi oziroma 4 odstotke vseh. Zdaj jih pozivajo, naj podajo izjavo, da nimajo nobene naprave, ki omogoča sprejem TV-signala. V izjavi se morajo opredeliti tudi do tega, da noben član gospodinjstva nima osebnega ali tabličnega računalnika ter pametnega telefona z internetnim dostopom. Če izjave ne bodo podali, jim bo RTV Slovenija začela zaračunavati celoten znesek, to je 12,75 evra mesečno. Zdaj plačujejo 3,77 evra, povečanje bi bilo kar 3,37-kratno.

Pričakujejo denar za višje plače

RTV pričakuje, da bo na tak način mesečno pridobila dodatnih 224.500 evrov prihodkov. Letno je to okoli 2,7 milijona evrov, kar je že znesek, ki ga potrebujejo za pokritje svojih stroškov. Očitno so izračunali, da jim bo letno zmanjkalo denarja za to, da bi poslovali pozitivno.

Na RTV Slovenija se pri svojem početju izgovarjajo na zakon iz leta 2005 in 31. člen zakona, ki določa, da se kot sprejemnik šteje vsaka naprava, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov. Pri tem so si to tolmačili po svoje. Zatrjujejo, da med sprejemnike sodita tudi računalnik in pametni telefon, »saj je mogoče prek spleta poslušati radijske programe RTV Slovenija in gledati televizijske programe RTV Slovenija«. Tako so odgovorili na vprašanje Demokracije o tem. »Ker pa so bile nekatere televizijske programske vsebine zaradi varstva avtorskih pravic prek interneta nedostopne, je RTV Slovenija doslej lahko obračunavala prispevek le v višini za radijske sprejemnike/programe,« dodajajo. In nadaljujejo, da je z avgustom 2019 RTV Slovenija zagotovila vse pravice za vzporedno predvajanje prek spleta.

To pomeni, da se vsi programi TV Slovenija prek interneta predvajajo brez prekinitev, v polnem obsegu, identično kot na televizijah. S tem je po njihovem mnenju izpolnjen pogoj »enake obravnave vseh zavezancev«. To je po njihovem tudi pravica, da uporabnikom interneta oziroma računalnikov in pametnih telefonov lahko zaračunavajo poln RTV-prispevek v višini 12,75 evra ne glede na to, da morda nimajo televizijskega sprejemnika.

Vida Kocjan

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Zadnje novice

Sorodne vsebine