-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

V novi reviji Demokracija: Razkrivamo: Kako je Udba usposabljala agente za »operativno delo med duhovščino«! Skrajni levičarji in levi politični ekstremizem! Slovenci – kdo smo in od kdaj smo tu? Novi dokazi o kitajskem prikrivanju koronavirusa!

Piše: M. B.

V novi številki revije Demokracija razkrivamo, kako je tajna komunistična policija Udba v prejšnjem režimu usposabljala svoje agente za nadzor duhovščine. Pišemo o slovenskih skrajnih levičarjih in njihovem političnem ekstremizmu, posvetu Slovenci – kdo smo in od kdaj smo tu? ter o novih dokazih o kitajskem prikrivanju koronavirusa, ki je prizadel ves svet. Objavljamo intervju z veleposlanikom Republike Slovenije v Buenos Airesu v Argentini Alenom Brianom Bergantom. Z Demokracíjo bóste védeli vèč!

»Splošno. Kako je vzniknila religija. Mesto in funkcija upravljanja vladajočega razreda. Marks-Engels-Lenin-Stalin. Historijat (zgodovinski prikaz, op. p.) pravoslavne cerkve v SSSR, pri nas, med okupacijo in sedaj. Katoliške cerkve – Vatikan pred vojno, med okupacijo in sedaj. Jezuiti – SS katoliške cerkve. Razne sekte in njihova povezanost z inozemstvom. Za vsako vero, sekto, moramo poznati posebnosti, kakšne so naloge v borbi proti reakcionarni duhovščini (…).« Tako se začne poglavje z naslovom Organizacija agenturno operativnega dela med duhovščino v Udbovskem učbeniku, osnovni tečaj.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

 

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

 

Skrajni levičarji in levi politični ekstremizem

Okužbe z novim koronavirusom naraščajo po vsej Evropi, del tega je tudi Slovenija. Prevladuje različica delta, ki je za okoli 60 odstotkov bolj kužna od drugih. Epidemiologi bijejo bitko s cepljenjem prebivalstva. To mora biti pravočasno, da preprečimo najhujše. Cepiva imamo v Sloveniji dovolj, na voljo so tudi mobilne cepilne ekipe. Vlada je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi jeseni lahko živeli brez omejitev in tako, kot si želimo. Omogočila nam je torej možnost normalnega življenja in šolanja jeseni. Zdaj pa je vse odvisno od nas.

 

Intervjuja: Alain Brian Bergant in Andreas in Christopher Cvetko

Pogovarjali smo se z veleposlanikom Republike Slovenije v Buenos Airesu, Alainom Brianom Bergantom, ki si je za Demokracijo vzel čas in nam povedal marsikaj zanimivega iz diplomatskega življenja. Med drugim je govoril tudi o epidemiji in poslovnem sodelovanju med Argentino in Slovenijo. Alain je bil rojen 18. septembra 1967 v Karlskroni na Švedskem, mami Dragi in očetu Filipu. Po srednji šoli, današnji Gimnaziji Poljane, se je vpisal na Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani. Po opravljeni diplomi se je zaposlil na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, kjer dela že sedemindvajset let.

Z očetom in sinom, Andreasom in Christopherjem Cvetkom pa smo se pogovarjali o njuni igralski poti, nastopanju za mlade avstrijske reprezentance, celovškem prvoligašu ter željah in ciljih v prihodnosti.

 

Raziskovanje staroselstva pri nas in iskanje slovenstva

Osrednji dogodek letošnjega posveta o izvoru Slovencev je bila predstavitev zbornika Staroselci v Alpah. Posvet Slovenci – kdo smo in od kdaj smo tu? je pred tednom dni potekal v Kulturnem domu v Bovcu, organizirala pa sta ga skupina raziskovalcev evropskega staroselstva RES in Gorniški klub dr. Henrika Tume. Na začetku posveta Slovenci −kdo smo in od kdaj smo tu? je navzoče v imenu skupine raziskovalcev RES pozdravil dr. Jože Rant in dejal, da je znanost dinamična in se ji moramo nenehno prilagajati, saj se dnevno spreminja. Kot pomembno je izpostavil, da so raziskovalci RES imeli v preteklem letu mnogo dobrih objav, kar je pritegnilo ljudi k branju in kasneje tudi k razmisleku.

 

Predlog rekonstrukcije in začetek umika JLA

Po sklepu o umiku JLA iz Slovenije se je položaj znotraj mlade države poleti 1991 korenito spremenil. Po eni strani je spet oživljal politični ideološki boj, po drugi strani pa je izginjal najmočnejši skupni imenovalec Demosove vladajoče koalicije – motiv osamosvojitve. Predsedstvo SFRJ je 18. julija 1991 sprejelo odločitev, da se JLA z opremo in oborožitvijo vred umakne iz Slovenije, še pred tem pa bodo

iz JLA odpuščeni vsi slovenski vojaki. Odločitvi je nasprotoval hrvaški predstavnik Stipe Mesić.

 

Kriza na vzhodu Evrope se stopnjuje

Napetost na vzhodu Evrope narašča. Beloruski režim tedensko vozi več tisoč nezakonitih migrantov na meje Evropske unije. Države članice EU, med njimi tudi Slovenija, solidarno podpirajo Litvo. Režim pri pregonu drugače mislečih ne izbira sredstev – po novem preganja tudi športnike in njihove družine. Po podatkih litovskega statističnega urada je letos mejo nezakonito prečkalo 4.026 migrantov. Več kot polovica je državljanov Iraka, ki jim sledijo državljani Konga, Kameruna, Sirije in Irana. Po starostni strukturi jih je večina mlajših od 29 let, med njimi je tudi več sto mlajših otrok. Zaradi čedalje večjega števila nezakonitih prehodov meje je litovska mejna straža z avgustom pričela usposabljati večje število prostovoljcev za mejne policiste. Tako bodo poskušali zmanjšati pritisk na mejne prehode in centre za tujce.

 

Novi dokazi o kitajskem prikrivanju koronavirusa

Republikanec Michael McCaul je na Fox TV komentiral novo poročilo o izvoru kitajskega virusa. Opozarja na dokaze, da naj bi se virus pojavil že septembra 2019 v Vuhanu, in na slabo varnost v vuhanskem laboratoriju. Kitajski medtem grozi nova pandemija. Eden pomembnejših članov ameriškega senatnega odbora za zunanje zadeve, republikanec Michael McCaul, je pred kratkim na televizijski mreži Fox komentiral novo poročilo o izvoru pandemije covida-19. V oddaji America´s Newsroom oziroma Ameriška osrednja redakcija je poudaril, da je Vuhanski inštitut za virologijo septembra 2019 s spleta umaknil svojo podatkovno zbirko, in opozoril, da vse kaže, da je vuhanski laboratorij v osrčju zadeve.

 

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

 

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

foto: Demokracija

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine