2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

V novi Demokraciji preberite: S farsično zadevo Trenta proti Janezu Janši

Piše: Vida Kocjan

Slovensko sodstvo je res pravo močvirje. Globoka država se je odločila za novo farso, poimenovano Trenta. Njen gnojni trn v peti je Janez Janša, predsednik zmagovite in največje politične stranke v Sloveniji, Slovenske demokratske stranke (SDS), in predsednik Vlade Republike Slovenije. 

Tudi tokratni podatki kažejo, da se bo ponovila Patria. Sojenje bo farsa in prava tragikomedija, kot nanizanka v slogu: obsodba na obeh stopnjah, zadeva pade na Ustavnem sodišču RS ali kasneje na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP), vse skupaj pa potem zastara. Svinjarija na kvadrat.

Primer Trenta dodelili sodniku, ki je bil za to določen že pred leti

V globoki državi tokrat za omenjeni primer niso izbrali znanih tožilk ali sodnic, kot sta bili na primer Barbara Zobec Hrastar ali sodnica na prvi stopnji Barbara Klanjšek, izbrali so Davida Špernjaka, ki so ga očitno vzgajali za to zadevo. Špernjak je postal sodnik pred poldrugim mesecem, nemudoma so mu dodelili primer Trenta. Zanimivo je, da je Špernjak, ki je magistriral pri Primožu Gorkiču.zagovarjal obsodbo Janše v primeru Patria in ostro kritiziral soglasno odločitev ustavnega sodišča, ki je vse sodbe rednih sodišč razveljavilo kot kršitev ustavnih določb, češ da nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katerega zakon ni določil, da je kaznivo. Kot soavtorica Špernjakovega magistrskega dela je v Cobissu vpisana tudi ustavna sodnica Katja Šugman Stubss, ki je javno zagovarjala protiustavno sodbo v primeru Patria.

Špernjak je bil za diskvalifikacijo Janeza Janše očitno določen že pred leti, za nagrado bo, kot navajajo poznavalci, hitro napredoval.

Primer Trenta oktobra lani znova odprli

Spomnimo. Oktobra lani je slovensko javnost presenetila novica o vnovičnem odprtju dolgotrajnega postopka v primeru Trenta. Gre za prodajo nepremičnine Janeza Janše v Trenti leta 2005. Primer je globoka država odprla leta 2013, ko naj bi bili nekateri že odnehali, saj je šlo dokazano za konstrukt, nevreden kakršne koli preiskave. Oktobra lani so primer torej znova odprli. Gre za nadaljevanje postopka, v katerem Janšo obtožujejo, da je svojo parcelo v Trenti pred leti prodal nezakonito. Čeprav večina razumnih državljanov ve, da gre za še eno sodno burlesko v režiji centrov moči tranzicijske levice, bolje rečeno globoke države, so osrednji mediji spet začeli objavljati fotografije porušenih hišk v Trenti. V manjšini medijev se je nato hitro izkazalo, da gre za manipulacijo.

Celoten članek si lahko preberite v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine