7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

V novi Demokraciji preberite: Ohlajanje nemškega gospodarstva že vpliva na Slovenijo!

Statistični podatki kažejo, da se je nemško gospodarstvo ob koncu leta 2018 za las izognilo recesiji. Letos se ohlajanje gospodarske rasti nadaljuje, nemška vlada pa je napovedi o rasti že prepolovila, na 0,5 odstotka. Nemčija je najpomembnejša slovenska izvozna partnerica. Slovenska podjetja se že srečujejo z manjšim obsegom naročil. Šarčeva vlada pa je kot »goslač na strehi«, nič ne vidi, nič ne sliši in pelje voz pogube dalje.

Rast nemškega bruto domačega proizvoda (BDP) je bila lani ničelna. V negativne kazalnike pa bi zašli, če Nemčije ne bi reševala sektorja storitev in gradbeništva. Nemško gospodarstvo se sicer ohlaja že nekaj časa, najbolj v avtomobilski industriji, kar so slabe napovedi za veliko število slovenskih izvoznikov. Za slovenske izvoznike je prav avtomobilska industrija najpomembnejša. Lani so v Nemčijo izvozili za 1,55 milijarde evrov izdelkov ali četrtino celotnega slovenskega izvoza v to državo.

Posledica šibkejšega avtomobilskega sektorja

Razlogi za slabše nemške rezultate v zadnjem četrtletju 2018 so bili tesno povezani s splošnim slabšim stanjem svetovnega gospodarstva, predvsem v šibkejšem avtomobilskem sektorju, kjer je več kot 800 tisoč zaposlenih. Nemški kupci so v letu 2018 postali tudi bolj skeptični glede nakupa novih avtomobilov. Vse to pomeni, da bi morebitni slabši rezultati v prihodnjih obdobjih krepko zamajali najpomembnejši nemški gospodarski steber, s tem pa tudi stebre v državah uvoznicah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine