1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

V galeriji Fortunata Berganta kmalu na ogled razstava akademske slikarke Sonje Hrastnik Jančič: V pravljičnost arhetipov ujeta resničnost

Piše: C. R.

Akademska slikarka, Sonja Hrastnik Jančič, se nam tokrat predstavlja z deli, ki jih je na akademiji za likovno umetnost ustvarila v okviru diplomske naloge Vizualizacija čudežnega, s katero je leta 2015 diplomirala pri profesorju Hermanu Gvardjančiču. Gre za slike povezane s pravljicami. Naslovi razstavljenih del so Junak, Nov začetek, Odhod, Potovanje, Preobrazba, Venera in Drevo.

Junak
JUNAK

Slike, ki si jih boste lahko ogledali, so zasnovane ploskovno z omejeno paleto barv. Skoraj vse slike so omejene na zlatorumena, črna, bela in rdeča, razen pri sliki Drevo, kjer lahko vidimo še kakšno drugo barvo. Junak je naslikan monokromno na način piktogramov starih civilizacij, figura junaka je očiščena ozadja in nepotrebnih detajlov. Izstopa glava, ena ploskev so lasje, druga pa obraz, med obema ploskvama na sredini glave je uho, naslikano kot luknja, v katero prodiramo s pogledom. Na obrazu kraljujeta oko, ki meri naravnost v nas, in nos, ki kaže na dogajanje, ki se bo šele zgodilo. Junak je naslikan arhetipsko z iztegnjenimi rokami. Tako kot se z junakom lahko povežemo ali celo zlijemo v eno v pravljicah, se lahko zlijemo tudi s podobo junaka, ki ga je naslikala Sonja. Tako kot preko poslušanja pravljice vstopamo v pravljičnega junaka in prevzemamo njegove lastnosti – gledamo skozi njegove oči in preko ušes vpijamo arhetip generacij – se tudi pri opazovanju slike junaka godi podobno, njegov pogled zre v nas in nas izziva, da vstopimo vanj.

Več TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine