30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Ukrajinska letina je postala novo bojno polje; po poljih zoreče pšenice se širijo požari

 

 

Piše: C.R., vir: CNN 

 

Po vsej Ukrajini je to poletje viedti podobne prizore: kombajne, ki v trepetajoči vročini žanjejo žitna polja v tekmi s požari, ki se hitro širijo. Prve bojne linije se razprostirajo na nekaterih najbogatejših in najrodovitneših kmetijskih zemljiščih v Ukrajini. Ne glede na to, ali so posledica nesreče ali namernega požiga, požari, ki temnijo poletno nebo, požirajo letino, ki jo bo zelo težko pobrati in še težje izvoziti. 

Pavlo Serhienko je v prvi liniji bitke za pridelek. 24-letnik je tretja generacija njegove družine, ki vodi kmetijo v okrožju Vasylivka v Zaporožju. Ker je njegov oče umrl zaradi koronavirusa, Serhienko sam upravlja 3000 hektarov veliko kmetijo. 

Toda skoraj polovica zemlje je zdaj prenevarna za obdelovanje, je v soboto povedal za CNN. 

“Sploh ne moremo do tja. Ali je polje minirano ali pa blizu okupiranih ozemelj, dobesedno frontne črte. Na delu polj pa smo imeli okupatorje.”  Serhienko je dobesedno videl, kako je družinski posel gorel. 

“Zadnje štiri dni imamo vsa kolena v krvi, gasimo požare na poljih. Rusi nalašč vsak dan ciljajo  pšenična in ječmenova polja!«   

Povedal je, da je v preteklih dneh izgubil 30 hektarjev pšenice in 55 hektarjev ječmena. In »gori tudi tistih 1200 hektarjev, do katerih ne ne morem. A kaj naj, tja niti ne bom poskusil iti.« 

Enako nevarna je bila tudi setvena sezona. »Posejali smo 40 hektarjev veliko njivo. Štirikrat smo morali zapustiti njivo, preden smo jo dokončali. Vsakič, ko smo odšli, so njivo takoj začelo obstreljevati. Enkrat je bilo 23 minometnih zadetkov.« 

Prizadeta so bila tudi njegova poslopja in kmetijska oprema in orodje – uničen je hlev in vsa skladišča, zgrajena v zadnjih 20 letih. 

»Sejalnica je zmečkana, razbita je tudi zimska delavnica, kjer popravljamo traktorje in kombajne.« V podobni stiski je na stotine ukrajinskih kmetov. Mnogim grozi propad. 

 Namerni napadi  

Ukrajinski oblastniki ne dvomijo, da je del ruske strategije uničenje kmetijskega bogastva Ukrajine. Prejšnji teden je policija v južni regiji Herson, eni najbolj rodovitnih obdelovalnih območij v Ukrajini, začela kazenski postopek zaradi namernega uničenja pridelkov s strani ruske vojske. 

Policija je ruske sile obtožila, da “z zažigalnimi granatami obstreljujejo kmetijska zemljišča. Vsak dan se pojavljajo obsežni požari, zgorelo je že na stotine hektarjev pšenice, ječmena in drugih žitnih posevkov.” 

»Da bi vaščani rešili vsaj del pridelka, delajo na strojih ob ognjenem zidu,« so sporočili s policije. 

Ko se požar začne, je malo možnosti, da bi ga pogasili. Veliko spornih območij je brez vodovodne napeljave in pogosto je prenevarno, da bi poskušali pogasiti požare. 

Hersonska policija trdi, da “Rusi namerno ne dovolijo nikomur, da bi gasil požare”, primer je požar, v katerem je zgorelo 12 hektarjev njiv in sosednji borovi gozdovi na okupiranem območju okoli vasi Rozliv.  

Aktivne frontne črte se raztezajo na več kot 1000 kilometrih večinoma kmetijskih zemljišč. V regiji Doneck je Pavlo Kyrylenko, vodja regionalne vojaške uprave, dejal, da je “sovražnik začel uporabljati taktiko uničevanja polj, kjer žetev poteka.” 

Objavljene so bile slike požarov, ki so prejšnji teden zajeli kmetijska zemljišča Donecka. Tudi v okolici Bahmuta gorijo žitna polja, na fotografijah okolice Kramatorska  je prav tako videti požgana polja – v zadnjih dneh je tu zgorelo 35 hektarjev posevkov. 

Ukrajinsko ministrstvo za obrambo je sporočilo: “Ne gori ukrajinska pšenica, gori prehranska varnost sveta.” 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine