12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Takole izgleda banana pravna država: Tožilka Maša Podlipnik Zlatkovo odločbo podkrepila z napačnim datumom zavrženja

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Potem, ko se je od nastopa nove oblasti sovražni govor prenesel na ulice, je slovensko tožilstvo prevzelo pasivno vlogo. S to držo je tožilstvo razočaralo marsikaterega državljana, saj je s tem uspešno blagoslovilo (legaliziralo) skrajne ekscese sovražnega govora. Očitno pa imajo v tožilstvu tako velike probleme, da tožilka sploh ne zmore zapisati pravega datuma zavrženja. Glede na to, da naj bi preciznost predstavljala eno od kvalitet pravnikov, je vse skupaj toliko bolj žalostno. 

Če si podrobneje pogledamo obvestilo o zavrženju kazenske ovadbe, ki je naslovljena na raperja Zlatana Čordića, lahko vidimo, da je okrožna državna tožilka Maša Podlipnik napisala kar dva različna datuma zavrženja. V sami glavi je namreč viden datum: 16. 3. 2021, v samem besedilu pa datum 16. 3. 2020.

“Hvala mojemu odvetniku Davidu Slugi, ki je s svojim znanjem omogočil, da se počutim mirnega, meni in vsem nam pa pokazal, da pravica vedno zmaga. Pred menoj je še veliko soočanj, zagovorov, pritožb, morda tudi sodniških obravnav, a se veselim, ker se ne bojim poštene sodbe,” je triumfalno sporočil raper Zlatko Zlatan Čordić ter obenem pozabil, da bi vojno lahko na koncu tudi izgubil. A ne gre samo za črko na papirju, ali kot je nekdo dejal: “Zakoni so samo zato, da se vsi ne pobijemo med seboj.” Gre tudi za moralni vidik, ki po sodni poti ne pride vedno do izraza. Sprašujemo se ali je Zlatko zares “miren”.

Zlatko tudi, če ne boš nikdar odgovarjal za svoje sporno ravnanje, in če boš iz te bitke izšel kot pravnomočen zmagovalec, je prav, da se globoko zamisliš nad svojim početjem, pri čemer ti je nedavno tudi pomagal priznani pisatelj Goran Vojnović: Dragi moj Zlatko, prebral sem tvoje opravičilo Milanu Kreku in res upam, da je iskreno. Res upam, da si se v mislih vrnil na Fužine in se spomnil tistih fužinskih težakov, ki so hodili za tabo, vedno v paru ali pa celo trije, štirje, in so ti govorili: “Dej ustav se, model,” ali “Dej, da te neki vprašam.”

Raper Zlatko Zlatan Čordić je bil oproščen navkljub fizičnemu nadlegovanju direktorja NIJZ Milana Kreka. (Foto: Twitter)

“Najbolj nagnusni modeli so bili to, saj se jih spomniš, in ti si hodil naprej, ker si vedel, da se ne smeš ustaviti, njih pa je to samo še bolj jezilo. “Pa dej, če ti neki govorim, pizd*,” so povzdigovali glasove in te včasih celo povlekli za roko, da so te na silo ustavili. In ko so videli, da si prestrašen, so ti rekli: “Sej ti nič nočem!”, ampak ti si vedel, da če ti ne bi nič hoteli, ne bi hodili za tabo vse od Rusjana do gostinske, pa vedel si, da bi te radi nekaj vprašali samo zato, da te vprašajo: “Zakaj si ti reku, da moja mama ne zna plavat?” ali kaj podobnega.”

Zlatko, te ni nič sram?
Osvežimo malce spomin, kaj natanko se je zgodilo konec novembra lani: “Prosil bi vas, da me nehate nadlegovati,” je direktor NIJZ Krek pozval raperja s Fužin Zlatka, ki sta ga skupaj s pajdašem na ulici obkrožila in od njega želela izsiliti odgovore na nekatera “novinarska” vprašanja. Pri tem sta ga tudi obkladala z besedami: “Glejte te lažnive oči”, “vas je kaj sram”… Dogodek je bil brez dovoljenja Kreka tudi posnet. Kot smo kmalu zatem izvedeli, je Krek dogodek prijavil kriminalistom. Zlatkotu bi ob tem lahko zastavili enako vprašanje: “vas je kaj sram”?

Zadnje novice

Sorodne vsebine