10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Stranka SMC propadla, klientelizmu njenih kadrov pa ni videti konca! Poglejte, kako državni sekretar Prijon polni žepe svojim kolegom arhitektom!

Čeprav je stranka SMC de facto mrtva stranka in so se tisti, pri katerih so bile domneve o korupciji najmočnejše, z visokih položajev poslovili, pa se klientelizem kadrov te stranke očitno nadaljuje. Podobno, kot je nekdanji minister za okolje Leben na svoji prejšnji funkciji državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo domnevno financiral stranko prek naročila za maketo, naj bi to zdaj počel državni sekretar Aleš Prijon na ministrstvu za okolje. Z navodilom upravnim enotam naj bi polnil žepe svojim kolegom, s tem pa pod vprašaj postavil eksistenco številnih gradbenih inženirjev.

Društvo gradbenih inženirjev in tehnikov Maribor (DGIT), v okviru katerega deluje Komisija za spremljanje gradbene zakonodaje, je v svojem pismu predsedniku vlade Marjanu Šarcu in ministru za okolje in prostor Simonu Zajcu opozorilo, da država s sprejemom nove gradbene zakonodaje gradbeno stroko postavlja v podrejen položaj v primerjavi z arhitekturno dejavnostjo. To se zlahka pojasni z dejstvom, da je državni sekretar, pristojen za prostor, Aleš Prijon univerzitetni diplomirani arhitekt, bivši predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) in tudi osebno lastnik arhitekturnega biroja PRIMA d.o.o. Favoriziranje arhitekturne stroke proti gradbeni pri sprejemanju nove gradbene zakonodaje je tako lahko rezultat tega očitnega konflikta interesov. Pri tem velja omeniti, da je Prijon tudi nesojeni evropski poslanec, na nedavnih volitvah v Evropski parlament se je namreč pojavil na 8. mestu na listi Stranke modernega centra.

Sta Zajc in Prijon z navodilom upravnim enotam delovala v lastno korist?!
V DGIT v zvezi s tem domnevajo tudi, da sta Zajc in Prijon delovala v lastno korist, ko sta 20. junija izdala navodilo upravnim enotam, v katerem so odredili, da so lahko vodje projektov le arhitekti, ne pa več tudi gradbeni inženirji. Pri tem sta ogrozila obstoj številnih podjetij z zaposlenimi gradbenimi inženirji, pri čemer pa bodo imeli arhitekti veliko finančno korist zaradi povečanega povpraševanja po njihovih storitvah. “Po nobeni ustaljeni praksi po ZGO-1 (zakon o graditvi objektov) in ne po GZ (gradbeni zakon), pri katerem ustaljene prakse sploh še ni, kot vodja projektov ne nastopa zgolj pooblaščeni arhitekt. Ustaljena praksa je bila, da smo lahko bili vodje projektov za stavbe tako pooblaščeni inženirji gradbeništva kot tudi pooblaščeni arhitekti,” v zvezi s tem opozarjajo pri DGIT.

Gradbeni inženirji ne morejo sprožiti ustavnega spora, ker zakon ni bil spremenjen – pod vprašaj postavljena eksistenca številnih inženirjev!
Gradbeni inženirji so se v nastali situaciji znašli v nezavidljivem položaju, saj, kot pojasnjujejo, glede na to, da zakon ni bil spremenjen, ne morejo sprožiti ustavnega spora. Lahko za vsak posamezen primer sprožijo upravni spor, a to jim ne bo povrnilo izgubljenega položaja. V DGIT opozarjajo še na eno neskladnost: vsi pooblaščeni inženirji, ki so postali nadzorni inženirji so bili pri Inženirski zbornici Slovenije izbrisani iz imenika pooblaščenih inženirjev. Takšnih je več kot tisoč, pri IZS pa so jih mimo zakonodaje poimenovali kar kot nadzorne inženirje. Zdaj ti ne morejo opravljati svojega poklica oziroma dejavnosti, kar je pod vprašaj postavilo njihovo eksistenco, in v pismu zahtevajo, da se jim vrne naziv pooblaščenega inženirja.

Gradbeni inženirji pri IZS nimajo ustreznega vpliva pri soodločanju
Gradbeni inženirji so pri IZS glede omenjenih težav naleteli na gluha ušesa, pri čemer pa opozarjajo tudi na nesorazmeren vpliv pri odločanju. Matična sekcija gradbenikov ima tam le 16-odstotno glasovalno moč, in to kljub temu, da so po številu članov s 46 odstotki najmočnejša sekcija. Tako so pri odločanju vedno preglasovani, zato so se združili v Gradbeno iniciativo. Opozarjajo tudi na širšo negativno promocijo gradbeništva v Sloveniji, kar je že vplivalo na manjši vpis na fakulteto za gradbeništvo, s tem ko jim z zelo sumljivimi dejanji vodilni funkcionarji trgajo kruh od ust in po drugi strani ustvarjajo monopol arhitektov na omenjenih področjih!

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine