11.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

V stranki SD dali judovski skupnosti prazno upanje, da bodo nekoč Moskovičevo vilo dobili nazaj

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Judovska skupnost že dolgo časa opozarja na vračilo ukradenega premoženja po drugi svetovni vojni, kamor spada tudi precej odmeven primer Moskovičeve vile v lastni stranke SD. Tudi Evropska judovska skupnost je stranko pozvala k vrnitvi vile v kateri prebivajo, a vedno znova naletijo na “gluha ušesa”. V Judovski skupnosti Slovenije opozarjajo, da se stranka SD pri tem sklicuje na revolucionarno Jugoslovansko zakonodajo, a so prepričani, da je ravnanje stranke SD v nasprotju z današnjim videnjem pravičnosti. Pred dnevi je znak stranke SD iz vile izginil, a je očitno šlo za prazno upanje, da bo Judovska skupnost dobila vilo nazaj, saj so kot kaže prenavljali (le) fasado, ne pa moralnih vrednot.

Mnogi poudarjajo, da je država izjemno počasna pri iskanju lastnikov nacionalizirane in ukradene lastnine in se skriva za pravnimi podrobnostmi, da jo nekdanji lastniki lahko neovirano zahtevajo, če pa lastništvo ni povsem jasno, ji ni treba storiti ničesar. To pomeni, da si pogosto zdajšnji zelo revni upravičenci ne morejao privoščiti stroškov, da bi vložili zahtevke in upravičenci ne dobijo odškodnine. V to zgodbo spada tudi Moskovičeva vila, v kateri ima svoje prostore stranka SD, katero Judovska skupnost že nekaj poskuša po mirni poti prepričati, da jo vrnejo njenim prvotnim lastnikom.

V Evropski judovski skupnosti so se pridružili prizadevanju Judovske skupnosti Slovenije – JSS, ki si že več kot dve desetletji želi, da bi skupnost za zaplenjeno premoženje Judov med drugo svetovno vojno dobila vsaj simbolično odškodnino. “Vendar kot kaže prave politične volje za to ni,” so zapisali. Pravijo, da je takšnih primerov še veliko in so podatki o tem zbrani v raziskovalni študiji, ki je trenutno na Ministrstvu za pravosodje, kjer pa so nam zanikali, da bi kdo želel vrnitev omenjene vile. Več informacij o tem, kdo zanika svojo odgovornost pri omenjenem primeru nismo prejeli.

foto: Judovska skupnost Slovenije

“Ker po ubitih v taboriščih ni bilo dedičev, je rešitev tega vprašanja na evropski ravni predvidena tako, da se iz moralnih razlogov in posebnih  zgodovinskih okoliščin (holokavst)  premoženje vrača uničenim judovskim skupnostim,” so nam pojasnili na JSS. Ta proces so zlasti spodbudile ZDA in je skoraj končan v vseh članicah EU razen na Poljskem in, seveda, Sloveniji. Kot so opazili je edini resen interes za vračanje premoženja doslej izkazala prva vlada Janeza Janše in to brez posredovanja ZDA. “Sedaj kaže, da obstaja realna možnost proces končati v rednem mandatu te vlade,” upajo, da bi lahko v Sloveniji popravili krivice, kot so to storili v ostalih Evropskih državah.

Se SD pripravlja na selitev? (foto: Google Maps, bralec)

Lastništvo je legalno, a po mnenju JSS ni v skladu z moralnimi vrednotami
Judovska skupnost na svoji spletni strani navaja, da je bil prevzem vile Moskovič izvršen sicer pravno legalno, vendar po načelih revolucionarnega prava povojne Jugoslavije, kar ne ustreza današnjem videnju pravičnosti. Socialni demokrat na čelu s Tanjo Fajon vile ne želijo vrniti in se v tem primeru sklicujejo na takratno pravo, ki je veljalo v povojni Jugoslaviji, sami pa so bili deležniki te vile po darilni pogodbi. Nekoliko bolj družbeno sprejemljivo bi po vsej verjetnosti bilo, če bi bila vila v lastništvu države, ne pa zasebnih interesov, kar politična stranka je.

Postavljali bi spomenike, premoženja pa ne bi vračali. Tudi Moskovičeve vile ne. (foto: SD / posnetek zaslona)

“Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni dom, Slovenija pa ni še nič naredila glede vračanja nekaj premoženja svoji majhni judovski skupnosti, ki se zdaj celo bori, da bi obnovila neko staro stavbo kot kulturni center. Predsednik Pahor – udeležili ste se slovesnosti v Trstu. Kaj če bi vi prevzeli pobudo in poskrbeli za pravico slovenskih Judov?” Je zapisal Keith Miles za Portaplus v preteklosti.

Mavrična podoba Judovske vile na Levstikovi v Ljubljani. (foto: Twitter / Tanja Fajon)

Njegove besede pa dajejo globlji pomen – stranka SD v nasprotju z njimi ne upošteva vidika moralnih družbenih norm, podobno kot pri vseh pobojih na slovenskem. Tudi v tem primeru je šlo (le) za prenovo fasade, medtem pa so moralne vrednote izgubljene. Vsekakor je to izjemno slaba popotnica za eno največjih strank pred naslednjimi volitvami.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine