7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Število okužb nevarno narašča, določene institucije pa zavirajo ukrepanje pred četrtim valom epidemije!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“Prelesnikova zopet dokazuje, da ji ni mar za življenja. Tako kot sem že povedal: četudi so zaradi političnega ⁦ustavnega sodišča nekateri odloki bili razglašeni za neustavne, smo zaradi njih rešili mnoga življenja. In eno je vredno več kot ‘neustavnost,‘” je opozoril notranji minister Aleš Hojs. Medtem ko informacijska pooblaščenka išče načine, kako nagajati aktualni vladi, število okužb v Sloveniji vse bolj narašča. Če se bomo sredi epidemije po zaslugi Prelesnikove znašli brez aplikacije za preverjanje pogoja PCT oziroma protikoronskih ukrepov, se žal lahko zgodi, da bodo njeno nagajanje nekateri plačali tudi s svojim življenjem. 

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 216 okužb – za razliko od prejšnjega tedna, ko je bilo pozitivnih testov 181. Delež pozitivnih testov znaša 11,7 odstotka in več kot očitno je, da gre število okužb precej naglo navzgor. V državi je sicer trenutno aktivnih 1.589 primerov okužbe s koronavirusom, v bolnišnicah pa se zdravi 36 ljudi, od tega je sedem bolnikov na intenzivni negi. A s temi podatki se informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in njena predhodnica Nataša Pirc Musar ne obremenjujeta. Njun glavni cilj je namreč nagajanje s pravnimi manevri, ob najbolj nepravem času in na najbolj neprimeren način.

Medtem ko v drugih državah preverjanje PCT pogoja poteka povsem normalno, smo Slovenci ponovno nekaj posebnega. V Italiji je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT za vstop v gostinske lokale, muzeje, za obisk koncertov in športnih dogodkov, kinematografov in gledališč, bazenov, telovadnic, zabaviščnih parkov ter med drugim tudi za vstop v domove upokojencev, avtobuse in vlake. V Avstriji je pogoj PCT obvezen za vsa območja, kjer se zadržuje več ljudi, pa naj gre za zaprte prostore ali pa za prizorišča na prostem. Za vstop v nočne lokale potrdilo o prebolelosti ne velja, treba je biti cepljen ali pokazati negativen PCR test.

Ko institucije upočasnjujejo ukrepanje proti novemu valu epidemije
V Sloveniji je vlada minulo sredo sprejela Odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja, s katerim je skušala zagotoviti pravno osnovo za delovanje aplikacije in preverjanje pogoja PCT. A Prelesnikova se je odločila za nadaljnjo potezo in prekinila inšpekcijski postopek v zvezi z aplikacijo za preverjanje pogoja PCT ter odlok predala v presojo ustavnemu sodišču. Sedaj se seveda lahko zgodi, da se bomo jeseni znašli v četrtem valu epidemije, brez ukrepov in brez aplikacije za preverjanje pogoja PCT. Se Prelesnikova sploh zaveda, kakšne posledice lahko to prinese? In če se – ji je v imenu njenega višjega poslanstva, torej boja proti vladi Janeza Janše, popolnoma vseeno za zdravje in življenja ljudi?

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine