18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Spoznajte brunejskega sultana, islamističnega diktatorja, obsedenega s spolnostjo in z devet tisoč avtomobili v “garaži”!

Na prvi pogled je življenje v eni najbogatejših držav na svetu, Bruneju, naravnost sanjsko, a obstaja tudi temna plat življenja v tej državi. Vse je namreč podrejeno islamski veri, pitje alkohola je popolnoma prepovedano, nočno življenje ne obstaja, prav tako običajni prebivalci nimajo dostopa do kulturnih dobrin. Po drugi strani je islamistični sultan, ki državici vlada s trdo roko, pravi spolni iztirjenec, nagrabil pa si je tudi bajno materialno bogastvo, ki vključuje nepremičnine na elitnih lokacijah po vsem svetu, nepredstavljivo kolekcijo avtomobilov prestižnih blagovnih znamk in številna letala, med drugim boeing 747.

 

Z nafto bogata državica Brunej ima 415 prebivalcev, vlada pa zagotavlja brezplačno izobraževanje, zdravstvene storitve, pokojnine in kredite z nizkimi obrestnimi merami za nakupe stanovanj in avtomobilov. Forbes Brunej uvršča celo na peto mesto najbogatejših držav. A obstaja tudi temnejša plat življenja v tej državi, vse je namreč podrejeno islamski veri. Tako je prepovedano pitje alkohola, nočno življenje ne obstaja, prav tako pa se ne dogajajo nobene kulturne prireditve.

Brunej s trdo roko vodi drugi najbogatejši monarh na svetu
Državo sicer s trdo roko vodi 73-letni sultan Hassanal Bolkiah, ki je po tajskem vladarju drugi najbogatejši monarh na svetu. Kot navaja portal Express, je njegovo osebno bogastvo vredno kar 28 milijard dolarjev, vsako sekundo pa se poveča za 150 dolarjev. Z zloglasnim sultanom zaradi njegovega načina vladanja številni svetovni podjetniki in družbe sploh ne želijo več poslovati. Njegovo življenje je sicer popolno nasprotje tega, kar morajo živeti državljani, svetovna javnost je bila namreč šokirana ob diktatorjevem 50. rojstnem dnevu, ko je za zabavo zapravil kar 50 milijonov dolarjev, slavje pa je trajalo kar dva tedna. V tem času je Michael Jackson izvedel tri koncerte. Prav tako naj bi sultan z državno blagajno ravnal, kot da bi šlo za njegov osebni denar, samo za darila prijateljem je porabil kar 17 milijard dolarjev.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine