18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Sodnik Zvjezdan Radonjić vse bolj razgalja mafijo: razkriva kako globoka država deluje in kako so ga želeli utišati!

Sodnik Zvejzdan Radonjič je spregovoril o pritiskih globoke države na njegovo sojenje. Pritiski na njega so se še povečali, ko je pred razglasitvijo sodbe Milku Noviču javno priznal, da so na njega pritiskali na vodstvu sodišča in tožilstvo, da mora Noviča obvezno obsoditi umora. V ozadju pritiskov na njega se skriva predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani, Marjan Pogačnik.

 

Sodnik Zvejzdan Radonjić ima po 23 letih profesionalnega sojenja dovolj pritiskov in šikaniranja. V javnem pismu opozarja na disciplinske postopke, ki jim je vedno znova izpostavljen. Njegovo delo vedno znova ocenjujejo kot neuspešno zato, ker se trudi, da bi sodil pravično. V ozadju orkestriranih napadov na njegovo delo je predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani, Marjan Pogačnik.

Svojim sodniškim kolegom očita servilnost in tišino do vodstva ljubljanskega sodišča, saj so temu primeru tudi nagrajeni z napredovanjem. “Za vsem skupaj stoji predsednik sodišča Marjan Pogačnik, ki prek poslušnih sodnikov nad mano izvaja pogrom. Ostrih besed ne uporabljam rad, to ni moj slog. Toda kadar predsednik sodišča zlorablja mehanizme, ki mu jih je zaupala država, in s tem povzroča nepotrebno škodo ljudem, takšnega človeka ljudje ne marajo. Številni se ga bojijo, a javno ne spregovorijo. Opisal sem del pritiskov in nespodobnosti, ki jih sistem uporabi, kadar se zameriš. Skozi ta pekel ne želi nihče,” je v izjavi za Siol povedal Radonjić.

Zaradi resnice ga je globoka država hotela disciplinirati
Težave sodnika Radonjića smo večkrat izpostavili in opozorili tudi na našem portalu. Njegove težave z globoko državo so se pričele takoj, ko je oprostil v sodnem procesu Milka Noviča, kateri je bil obtožen umora direktorja Kemijske inštituta Janka Jamnika. Ob tem smo že poročali, da so se Radonjića lotili z vsemi instrumenti, ki jih ima na voljo globoka država. Zaradi svojega poguma in glasna opozarjanja na napake v sodstvu, ga je Komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta RS je sodnika okrožnega sodišča Zvjezdana Radonjića obsodila, ker je ob izreku sodbe izpostavil nedovoljene pritiske nanj. A največjo gonjo proti Radonjiču izvaja predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik, ki v ozadju orkestrira vse napade na Radonjića. Pogačnik pa se tu ni ustavil, saj je zoper sodnika Radonjića 5. septembra letos zaradi suma storitve več disciplinskih kršitev, ki so bile storjene med 5. decembrom lani in 16. aprilom letos, v skladu z določbo drugega odstavka 45. člena zakona o sodnem svetu podal pobudo disciplinskemu tožilcu pri sodnem svetu za sprožitev disciplinskega postopka zaradi kršitev po 2., 14. in 15. točki prvega odstavka 81. člena zakona o sodniški službi.

Ne boji se nikogar in sporoča državljanom, da se naj bojijo, če jim bodo sodili na Tavčarjevi 9.
Radonjić je izpostavil, da se nikogar ne boji in če bo zaradi resnice in poštenega dela, ki ga je opravljal 23. let kot sodnik, izgubil službo, se ne sekira. Svoje nadaljnje korake ob morebitni izgubi sodniškega poklica bo nadaljeval v odvetništvu. Med drugim tudi izpostavi, da si naj noben slovenski državljan ne želi, da bi mu sodili na Tavčarjevi 9, kjer je sedež ljubljanskega sodišča. “Še to malo integritete in časti bo definitivno zapustilo Tavčarjevo 9, z zadnjimi nami, ki bomo skozi disciplinske postopke odstranjeni, v nauk drugim. Sodstvo si ne bo moglo opomoči vsaj 10 nadaljnjih let, kar je očitno tudi ultima ratio vseh teh postopkov. Nekdo si želi uničiti pravno državo na Slovenskem. Res ne vem, kdo, zanesljivo pa vem, kdo znotraj sodstva pri tem sodeluje! ” Globoka država se je v sodnih primerih že nekajkrat izkazala kot braniteljica elite, kot se je to zgodilo ob odpisu dolga družini Jankovič, na drugi strani pa šikanira poštene sodnike, kot je to Zvjezdan Radonjić.

Zadnje novice

Sorodne vsebine