10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

(VIDEO) Sodnik Radonjić v zaključku dokaznega postopka pri ponovnem sojenju jasno ponovil, da Novič ni zmogel prikolesariti na kraj umora, znotraj šestih ali osmih minut

V ponovljenem sojenju Milku Noviču za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika je sodišče zaključilo dokazni postopek. Od 13. ure dalje sledijo zaključne besede tožilstva in obrambe. Še pred tem je sodišče danes ponovno zaslišalo nemška izvedenca, ki sta pojasnjevala sledi streljanja na Novičevih oblačilih in koži. Prav tako je sodnik prebral uradni zapisnik rekonstrukcije kolesarjenja od Novičevega doma do kraja umora. “Prav nikakršne meritve ne bi mogle spraviti časa znotraj šestih ali osmih minut,” je dejal sodnik. S tem je odgovoril na očitke tožilstva, da je bila rekonstrukcija izvedena “preveč turistično”. 

 

Predsednik sodnega senata Zvjezdan Radonjić je tudi prebral uradni zapisnik z nedavne rekonstrukcije dogajanja v času umora, ko so na terenu merili čas, ki bi ga Novič potreboval od doma do kraja umora. Merjenje je po besedah sodnika pokazalo, da bi za to potreboval od 11 do 14 minut, v realnem času, to je pred novoletnimi prazniki, ko je gneča večja, pa od 15 do 18 minut.

Po besedah sodnika je bil dejanski čas, ki ga je Novič imel na voljo, da pride na kraj umora in tega izvede, osem minut, to je od 19.31 do 19.39, po ugotovitvah vrhovnega sodišča, ki je ugodilo zahtevi za revizijo prvega sojenja, pa je bil ta čas še krajši, in sicer 6 minut, od 19.33 do 19.39, je navedel sodnik.

Prav nikakršne meritve ne bi mogle spraviti časa znotraj šestih ali osmih minut,” je dejal sodnik. S tem je odgovoril na očitke tožilstva, da je bila rekonstrukcija izvedena “preveč turistično”. Tožilka Blanka Žgajner je namreč že takoj po rekonstrukciji ocenila, da bi se dejansko dogajanje najverjetneje odvijalo precej hitreje, kot se je v času merjenja.

Rekonstrukcija dogajanja na terenu v sojenju Milku Noviču za umor direktorja Kemijskega instituta Janka Jamnika. (Foto: STA)

Sodni senat je danes zavrnil tudi druge dokazne predloge, med drugim predlog tožilstva, da sodišče postavi nova sodna izvedenca za balistiko in kemijsko stroko, poroča STA.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

C. Š.

Zadnje novice

Sorodne vsebine