17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Šerif Janković pokazal svoj pravi obraz: ker čez 20 let ne bo več župan, ga ne zanima, kaj se bo zgodilo z Ljubljančani, če zatajijo njegove cevi kanalizacijskega kanala C0?!

Državni zbor je na izredni seji z več kot dvotretjinsko večino, s 67 glasovi podpore podprl sklepe poslanca Slovenske demokratske stranke Anžeta Logarja glede sporne gradnje na vodovarstvenem območju kanala C0 v Ljubljani. Ljubljanski župan Zoran Janković pa se še zmeraj počuti nedotakljivega. Na zboru krajanov v Šentvidu je bahavo dejal, da njega čez 20 let tako več ne bo na mestu župana Ljubljane in ga ne zanima, če bo zaradi sporne gradnje ogrožena ustavna pravica Ljubljančanov do čiste pitne vode.

 

Sporna gradnja kanalizacijskega kanala C0 na vodovarstvenem območju v Ljubljani je končno prebudila zanimanje javnosti in tudi poslancev državnega zbora. Na izredni seji, sklicani na zahtevo Slovenske demokratske stranke, so poslanci s 67 glasovi za podprli sklepe poslanca SDS Anžeta Logarja. “Ampak, bolj samozavestno razlaga, iz mojih izkušenj, bolj morate dvomite, kar reče. Bolj, da prepričuje, da vse ve. Ne ve vsega,” je na javno samozavestne besede Zorana Jankovića odgovoril Anže Logar.

Krajani Šentvida so na lastni koži doživeli bahavost ljubljanskih mestnih oblasti, ko jim je ljubljanski župan Zoran Janković povedal, da ga ne zanima, kaj se bo dogajalo čez 20 let na tem območju, ker njega več ne bo. Svojo bahavost pa podkrepil še z evropskimi sredstvi in zagotovilom, da projekt podpira Evropska unija. “Jaz sem že na začetku, ko sem se seznanil s tem projektom, dvignil obrvi in rekel, kdo normalen postavlja kanalizacijo čez vodni vir. Vir, skozi katerega se celotno mesto oskrbuje z vodo. Praktično vsako poglavje pri tem projektu smrdi,” trdi Logar.

Mestna občina Ljubljana kot referenco navajala agencijo Juspers, ki pa nima nobenih referenc pri odločanju glede okoljskih projektov
Ljubljanska oblast je v svojem branjenju spornega projekta navajala agencijo Juspers, ki ima vlogo svetovalnega organa pri Evropski investicijski banki. Po mnenju Jankovićevih mož je to zelo močan argument, da se sporni projekt lahko izpelje. “To, če agencija Juspers odobri projekt, v bistvu z vidika neke varnosti praktično nič ne pomeni. Juspers je svetovalno telo Evropske investicijske banke, tiste, ki daje denar. To ni okoljevarstvena organizacija. Sklicevanje nekoga, da je ta projekt varen zato, ker ga podpira Juspers, priča samo to, da nima drugega močnejšega argumenta. Juspers je zgolj institucija, ki pri zahtevnih objektih na nek način sledi zahtevam, kaj morajo posamezni projekti priskrbeti. Juspers se vedno posvetuje pri zahtevnih projektih. A ni nenavadno, da projektu svetuje Juspers, ker gre za zahteven projekt? Ta isti projekt pa doma prijavijo kot enostaven projekt. Cela kopica prevar, od Juspersa, domačih delivcev dovoljenj do tega, da očitno nekdo obvladuje ARSO, da se strinja s tem kanalizacijo postavljati čez vodovarstveno območje. Ne zahteva pa presoje vplivov na okolje. Kateri koli del tega projekta odpreš, nepravilnosti kar tolčejo ven. Meni je bilo neverjetno, da se nihče do zdaj ni resno ukvarjal z vsemi temi nepravilnostmi, po uradnih dolžnostih preverjal. Trajalo je dve leti nenehnega opozarjanja, da se je o tem končno začelo govoriti v javnosti.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine