7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

[SEJA DZ] Na klopeh poslancev ustavna obtožba zoper predsednika vlade zaradi kršenja Ustave RS

Ustavna obtožba predsednika vlade je način, da se levo krilo državnega zbora preneha igrati z ustavnim redom Republike Slovenije.

Drugi dan januarske seje državnega zbora, to je jutri, 29. januarja, bodo poslanke in poslanci obravnavali predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Republike Slovenije Marjana Šarca zaradi kršitev ustave in hujših kršitev zakona.

Spomnimo. Ustavno sodišče je že decembra 2014 odločilo, da je del zakona o organizaciji in financiranju vzgoje iz izobraževanja v neskladju z ustavnim redom Republike Slovenije, in določilo, da mora zakonodajalec to neustavnost odpraviti. Leva koalicija, tako prejšnja pod vodstvom Mira Cerarja kot zdajšnja pod vodstvom Marjana Šarca, odločbe vse do danes ni izpolnila, čeprav smo v poslanski skupini SDS kar petkrat predlagali novelo omenjenega zakona, ki sledi odločbi ustavnega sodišča. 

Tako smo konec lanskega leta tudi novi sestavi državnega zbora dali možnost, da reši večletno neustavno stanje in prepreči nadaljnje kršenje človekovih pravic otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole z javno veljavnim programom, a so koalicijski poslanci z nadkoalicijsko Levico glasovali proti noveli ZOFVI.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je prepričan, da odločba ustavnega sodišča še danes ni uresničena izključno zaradi ideoloških razlogov: »Gre za kršenje ustavnih načel samo na podlagi enega dejstva – zaradi ideologije levega dela političnega spektra v Sloveniji, ki ne želi spoštovati ustavnega reda.« Besede poslanca Lisca potrjuje tudi nedaven primer, ko je ustavno sodišče odločilo, da je na področju izbrisanih potrebna sprememba zakonodaje. Koalicija je reagirala nemudoma in predlagala zakon, s katerim se ustavna odločba uveljavi. 

Žal je zato ustavna obtožba, o kateri bo jutri tekla razprava v državnem zboru, edini način, da spametujemo levo krilo državnega zbora, da se neha igrati z ustavnim redom Republike Slovenije in ga upošteva zgolj takrat, ko mu to ustreza. Kako naj torej od državljank in državljanov zahtevamo, da spoštujejo zakone in ustavo, če slednjih ne spoštujejo koalicijski poslanci in vlada?

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje, ki se bo pričela ob 9. uri!

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine