10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Se hoče “računalniške ministrice” znebiti tudi Luka Mesec? Tole je izjavil …

Piše: G. B. 

Ali sta primera grešnih ministric Dominike Švarc Pipan in Emilije Stojmenove Duh vlado pripeljala na rob spopada med koalicijskimi partnerji? Izjave Luke Mesca so zelo pomenljive.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh mora do obravnave interpelacije v DZ pokazati, da bo izpeljala razdelitev kupljenih prenosnih računalnikov, je po današnji seji vlade v pogovoru z novinarji dejal minister za delo Luka Mesec. Ob tem je bil kritičen do prelaganja odgovornosti za to na njegov resor.  “Moje stališče je, da morajo biti računalniki, ki so bili kupljeni, čim prej razdeljeni. Naloga ministrice pa je, da do interpelacije pokaže, da bo to izpeljala,” je odločitev SDS, da vloži interpelacijo zoper Stojmenovo Duh, danes pospremil Mesec. Na vprašanje, kako vidi očitke oz. prelaganje odgovornosti za razdelitev računalnikov na ministrstvo za delo, je odvrnil, da se s tem “nikakor ne more strinjati”. “Zakon je pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, za izvajanje zakona je odgovorno to ministrstvo, prav tako za pripravo načrta o digitalni vključenosti, s katerim se pove, katere so ciljne skupine v družbi, ki so digitalno izključene in potrebujejo računalniško opremo. To je naloga in pristojnost ministrice za digitalno preobrazbo,” je bil odločen. Bistvene odločitve bo morala tako po Meščevih besedah sprejeti ministrica, sam pa upa, da jih bodo komunicirali v roku tedna dni. O možnostih za to je danes tekla tudi beseda na vladi, je razkril.

Stojmenova Duh je sicer te dni pojasnjevala, da so se z ministrstvom za delo dogovorili, da se pripravi spremembe zakona o digitalni vključenosti, s katerimi bo kupljene računalnike dobila ožja skupina upravičencev, in sicer tisti, ki jih najbolj potrebujejo. Novela zakona naj bi bila pripravljena kmalu, po enem od scenarijev pa bi naj bi lahko z razdeljevanjem računalnikov začeli aprila. Kar je sicer skoraj leto dni po nakupu računalnikov in torej še en primer norčevanja iz davkoplačevalcev. Kot piše spletni portal N1, naj bi šle spremembe v smeri, da vlada ob vsakokratnem paketu računalnikov, ki bo na voljo, iz polmilijonskega nabora upravičencev določi ožjo skupino, ki se bo potegovala za razpoložljive računalnike. Ta ožja skupina naj bi bila približno tolikšna, kot bo vsakokrat na voljo računalnikov.

Poslanska skupina SDS naj bi interpelacijo zoper Stojmenovo Duh vložila danes. V največji opozicijski stranki ji očitajo predvsem lanski nakup 13.000 prenosnih računalnikov, za kar je bilo porabljenih nekaj manj kot 6,5 milijona evrov. Večina računalnikov, ki so po nekaterih ocenah neprimerni za resno delo, je še v skladišču, v opoziciji se bojijo, da se ne ve, kdo oz. zakaj se jih bo uporabljalo. V SDS v tej luči ministrici očitajo nevestno, neodgovorno in netransparentno delo. Stojmenova Duh vse očitke zanika, o odstopu ne razmišlja, interpelacije pa se, kot je dejala, veseli.

Vendar pa izjave ministra Mesca kažejo, da ne bo šlo tako zlahka. Očitno je aroganca ministrice za digitalno preobrazbo, ki je začela iskati vse mogoče izgovore, že trčila ob upor nekaterih članov vlade. Tudi Dominika Švarc Pipan ima težave, saj so ji nekateri v SD že obrnili hrbet. Zato je menda zelo nervozna, kar kažejo tudi njeni zapisi na družbenih omrežjih:

Trdo jedro levice za zdaj sicer Švarc Pipanovo brani in je v svojih teorijah zarote spet našlo – Janeza Janšo:

In navsezadnje: Švarc Pipanova ima težave tudi, ker je, podobno kot Stojmenova Duh, tudi sama na sporen način uporabljala službeno kartico. Kot poroča portal Politikis, so na Ministrstvu za pravosodje priznali, da je Dominika Švarc Pipan na zasebnem potovanju v ZDA uporabljala službeno kartico, potem se je posipala s pepelom in zapravljeni davkoplačevalski denar poravnala iz svoje plače.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine