15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Repriza izdaje: V času osamosvajanja prazna skladišča orožja, ob izbruhu epidemije prazna skladišča zaščitne opreme!

V teh tednih doživljamo najhujšo krizo po Vojni za Slovenijo in dogodki iz leta 1991 se tudi letos ponavljajo na več načinov. Tako, kot so bila leta 1991 prazna skladišča orožja, kot je obsežno dokumentirano v Beli knjigi slovenske osamosvojitve, so novo vlado pričakala izpraznjena skladišča zaščitne opreme, pomanjkanje respiratorjev in zdravstveni sistem v popolnem razsulu. Mediji ob širjenju epidemije krivdo za vse že aktivno prevračajo na novo vlado, pa čeprav je bila največja stranka koalicije zadnja leta v opoziciji. Kljub temu, da je SDS opozarjala pred koronavirusom že več tednov, je vlada Marjana Šarca opozorila ignorirala in se raje ukvarjala z nameščanjem strankarskih kadrov v javno upravo. Podobno smo že videli leta 1991, ko so si komunisti na vse načine prizadevali ohraniti Jugoslavijo, po osamosvojitvi pa so se osredotočili na lastno politično preživetje.

Ob izbruhu epidemije novega koronavirusa se letos soočamo z najhujšo krizo vse od Vojne za Slovenijo. In prav zdaj se leto 1991 ponavlja na več načinov. Med drugim razburjajo prazna skladišča zaščitne opreme in njeno vsesplošno pomanjkanje v zdravstvenem sistemu. Za to mediji krivijo novo vlado pod vodstvom Janeza Janše in ne Marjana Šarca, ki se je v zadnjih dneh svojega vladanja ukvarjal s paničnim zaposlovanjem strankarskih pripadnikov v državno upravo. Tako kot so letos vlado pričakale prazna skladišča zaščitne opreme, so se leta 1991 osamosvojitelji soočali z izpraznjenimi skladišči orožja.

Ponovila se je zgodba iz osamosvojitvenih časov
“Iz skladišč je bila pobrana večina orožja, saj so poveljniki, ne da bi kogarkoli obvestili, orožje enostavno pobrali, razen nekaterih, ki so obvestili občinske svete, kjer so bili izvoljeni Demosovi župani. Ti so rekli, naj ne oddajo orožja, vendar pa je šlo vseeno za pretežno staro oblast, kjer so se skupno odločili, da sledijo partijski oblasti in so orožje oddali,” je pred časom povedal Janša o izropanih skladiščih in dodal: “Seznami z natančnimi poročili so objavljeni v Beli knjigi slovenske osamosvojitve. Nobene skrivnosti ni več, za vsako občino se natančno ve, kje je bilo orožje pobrano.” Janša je ob tem poudaril, da v tistem času ni bil minister za obrambo, temveč sekretar za obrambo: “Nad sto tisoči kosi orožja je imelo evidenco predsedstvo Republike. Pobrali so tudi orožje za ljudsko obrambo. Če bi Milan Kučan napisal prepoved oddaje orožja, bi Slovenija obdržala vse orožje.”

O tem je spregovoril tudi Tone Krkovič, ki je spomnil, kako je po naključju naletel na stežaj odprta vrata skladišča v Kočevski Reki: “To je pomenilo totalno razorožitev, šlo je za krajo, rop, saj smo v istih skladiščih hranili tudi svoje orožje. In to ni bilo pojasnjeno, niti ni bil nihče sankcioniran za ta rop. Ker sem pred funkcijo poveljnika 1. specialne brigade MORiS deset let delal kot operativni častnik v Kočevski Reki, poznal sem vse JLA in lastne teritorialne strukture, mi ni bilo težko ugotoviti, da je to prvi korak agresije na novo nastajajočo državo. Z gospodom Janšo, ki je bil takrat sekretar za obrambo, sem vzpostavil kontakt – sprejel me je, opravila sva analizo in se poenotila, da gre za agresijo in za razorožitev.”

Si bo po zmagi nad novim koronavirusom Šarec podobno prilaščal zasluge, kot si jih danes Milan Kučan za osamosvojitev?
Tako, kot so že leta 1990 komunisti s pomočjo Kučana praznili skladišča z orožjem in ovirali prizadevanja osamosvojiteljev, pa so do zadnjega, ko je globalna pandemija novega koronavirusa že presegla meje naše države, levičarji in nekdanji premier Šarec s podporo svojih medijev in režimskih »strokovnjakov« vztrajali, kako epidemije še zdaleč nimamo.

Na spletnem portalu MMC RTV SLO se je 8. marca na primer pojavil tak naslov: “Stroka zatrjuje: ‘Še zdaleč nimamo epidemije’”

V Slovenskih novicah pa so 10. marca prepričevali, da gre za manj nevarno bolezen, kot je gripa: “Panika zaradi koronavirusa, a ta bolezen je vzela veliko več življenj”

Komunisti narod v najbolj ključnih trenutkih prepustili usodi
Po svojem odstopu se je Šarec, ki je več tednov ignoriral opozorila opozicije, pričel prebujati in je v soboto na Facebooku zapisal:“Mar smo res vse zamudili? Uvedli smo kontrole na meji z Italijo (še vedno so enake, le da so zmanjšali število kontrolnih točk), bili za to kritizirani iz EU, odredili zaprtje šol in vrtcev ter razglasili epidemijo, če omenim tri največje in najtežje odločitve. To so bile težke odločitve, ki bodo imele dolgoročne posledice.” Da zamudili so, še pred tem pa so Kitajcem prodali, zalogo mask, ki bi jih v teh časih krvavo potrebovali v slovenskem zdravstvu. Samo norec ali izdajalec bi storil kaj tako zavržnega lastni državi in državljanom ter jih prepustil gole in bose bližajoči se smrtonosni bolezni. Toda komunisti države tako ali tako nikoli niso marali, imeli so jo zgolj za sredstvo za krajo ter izčrpavanje, za narod jim nikoli ni bilo mar. Le posameznikom se lahko zahvalimo, da so stvari ob pravem času prijeli v svoje roke in zadevo rešili ter izpeljali kot je treba.

Tako Kučan, ki mu samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija do zadnjega, še kot predsednik Predsedstva RS že po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in ko je postalo jasno, da je Socialistična federativna republika Jugoslavija zgodovina, ni opustil upanja o nadaljevanju življenja v skupni državi. Tako je na skupni seji treh zborov Skupščine Republike Slovenije še 25. junija govoril o vzpostavitvi nove, še ene Jugoslavije: “Prav zaradi te logike in značilnosti sodobnega sveta ostaja Republika Slovenija tudi naprej odprta za poskuse preverjanja možnosti za oblikovanje morebitne nove skupnosti dosedanjih republik SFRJ.”

Danes si Kučan in tovarišija pripisujejo zasluge za osamosvojitev, tako je bilo tudi na obletnici odhoda slovenskih komunistov s kongresa Komunistične partije Jugoslavije, ki se je zgodil 22. januarja 1990. Kučan na “slovitem” partijskem kongresu zvezne skupščine komunistov Jugoslavije, dne 22. januarja 1990, ni hotel zapustiti komunistične partije Jugoslavije.

“Resnica je ta, da je v slovenski delegaciji prišlo do razkola. En del je bil na strani Milana Kučana, Cirila Ribičiča, Sonje Lokar in Leva Krefta. Oni so še vedno vztrajali pri tem, da se je potrebno z Miloševičem pogajati in pogovarjati,” nam je takrat povedal idejni vodja in pobudnik zapustitve Komunistične partije Jugoslavije dr. Milan Balažic in dodaja, da je bil Kučan do zadnjega trdno prepričan, da je prava pot Slovenije v novi politični ureditvi in konfederaciji znotraj jugoslovanskega komunističnega sistema.

Na SNAV, ki je potekal v najširši obliki doslej doseženo premirje, ki ga mediji aktivno razbijajo z namenom rušitve Janševe vlade
V torek je potekala seja Sveta za nacionalno varnost, ki je potekal v doslej najširši obliki, dosežena pa je bila še nevidena pripravljenost na sodelovanje s strani vseh akterjev. Predsednik Borut Pahor je po koncu seje ugotavljal: “Rad bi se zahvalil vsem, ki so bili danes na sestanku SNAV, ne spomnim se, morda me bo PV popravil, da bi kdaj na sestanku SNAV sodelovali vsi politični deležniki. Iz razprave sem razumel, da obstoji izjemna, izjemna politična pripravljenost, da si prisluhnemo, da se razumemo.” A ni manjkalo dolgo, preden so mediji pričeli aktivno razbijati soglasje, med drugim dajejo prostor radikalnim levičarjem, ki jih nato z lažmi hujskajo in tako smo bili v zadnjem tednu že priča pozivom k protestom, s katerimi bi rušili novo vlado!

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine