17.9 C
Ljubljana
petek, 19 avgusta, 2022

Razvpite »Kombinatke« v akciji, tokrat jih vabijo v Salon uporabnih umetnosti v Mariboru. Komu se bodo upirale?

Znameniti »partizanski« ženski pevski zbor Kombinat (ali krajše »Kombinatke«) ima očitno kar veliko srečo, da praktično povsod, kamor pride, vzbudi pozornost. Tokrat naj bi nastopile to soboto v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru. Gre za predelano kavarno, v kateri se dogajajo različni kulturni dogodki, a očitno ima v tem primeru prednost t. i. alter-kultura. Že nedavno so sodelovale tudi na t. i. medvedji konferenci. 

 

Pa poglejmo, kaj so zapisali o pojočih partizankah: »Ženski pevski zbor Kombinat se je ustanovil na dan upora, 27. aprila 2008, ko se je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Ideja o takšni pevski skupini se je rodila mesec dni prej, na dekliščini ene od njihovih članic. Pred občinstvom je ŽPZ Kombinat prvič zapel 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v sklopu proslave ob dnevu mladosti.«

No, eden od naših bralcev pa je pripovedoval, kako se je že kmalu po ustanovitvi soočil s članicami zbora, kako so skakale po centru Ljubljane, celo okoli gostov lokalov v stari Ljubljani, in se nemarno drle »Smrt fašizmu!« Skratka, precej nasilno vse skupaj.

Je pa zanimivo, da je glavna tema njihovega repertoarja – upor. Da, ampak upor proti čemu? Verjetno niso ravno navdušene nad uporom proti komunizmu, češčenju Tita, pa proti zatiranju svobode govora … Se pa proračunskemu denarju seveda ne morejo upreti. Kaviar levica pač. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine