30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti izpostavil sum korupcije v zdravstvu: Preprečili so rešitev za visoke marže na medicinsko opremo!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Ker so postali pripomočki, medicinska oprema in druga sredstva potrebna za premagovanje epidemije nujne potrebščine, se nam zdi pravilno, da se zniža davčno stopnjo na te pripomočke iz splošne 22 odstotne na znižano 9,5 odstotno,” je v poslanski pobudi zapisal poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. V poslanskem vprašanju pa je izpostavil sum korupcije v zdravstvu: “Na Ministrstvu za zdravje se je reševanje žgoče problematike vezane na nakupe medicinske opreme formirala posebna delovna skupina, ki jo je vodila gospa Simona Hribar Motore. Skupina je pripravila konkretne predloge za rešitev tega žgočega vprašanja, prepletenega s korupcijo na najvišjih položajih, rešitev pa je zavrnila vodja te komisije gospa Hribar Motorejeva. 

Predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je predsedniku Državnega zbora RS Igorju Zorčiču predstavil pisno poslansko pobudo za znižanje stopnje DDV in pisno poslansko vprašanje v zvezi s korupcijo v zdravstvu. Najprej prilagamo pisno poslansko pobudo: “V skladu z 240. in 248. členom Poslovnika Državnega zbora vam posredujem pisno poslansko pobudo v zvezi s stopnjo DDV, ki ga naslavljam na Vlado Republike Slovenije”:  Belgija, Portugalska in tudi nekatere druge evropske države so spremenile svojo davčno politiko in se s tem zelo hitro odzvale na posledice epidemije. Znižale so obdavčitev mask in razkužil, Slovenija pa vztraja pri splošni, 22 odstotni davčni stopnji teh nujno potrebnih izdelkov.

“Ker so postali pripomočki, medicinska oprema in druga sredstva potrebna za premagovanje epidemije nujne potrebščine, se nam zdi pravilno, da se zniža davčno stopnjo na te pripomočke iz splošne 22 odstotne na znižano 9,5 odstotno.” In sicer Zakon o davku na dodano vrednost v drugem odstavku 41. člena napotuje na prilogo 1, ki je sestavni del tega zakona, kjer pa je v 4. odstavku pomanjkljivo določena oziroma neprimerno določena obdavčitev za medicinsko opremo za primer epidemioloških razmer. Zato predlagamo, da se vsebina omenjene priloge prilagodi epidemiološkim razmeram. Zato podajamo pobudo, da: “se davčna stopnja za medicinsko opremo, pripomočke in druga sredstva, ki so namenjeni za premagovanje epidemije zniža na znižano davčno stopnjo 9,5%”.

Zmago Jelinčič Plemeniti je predstavil pisno poslansko pobudo. (foto: Posnetek zaslona)

V nadaljevanju pa prilagamo še pisno poslansko vprašanje v zvezi s korupcijo v zdravstvu: “V zvezi z 240. in 242. členom Poslovnika Državnega zbora vam posredujem pisno poslansko vprašanje v zvezi s korupcijo v zdravstvu, ki ga naslavljam na Ministra za zdravje, g. Janeza Poklukarja.” Na Ministrstvu za zdravje se je reševanje žgoče problematike vezane na nakupe medicinske opreme formirala posebna delovna skupina, ki jo je vodila gospa Simona Hribar Motore. Skupina je pripravila konkretne predloge za rešitev tega žgočega vprašanja, prepletenega s korupcijo na najvišjih položajih. Pripravili so sistemsko rešitev v obliki aplikacije in jo tudi predstavili na zadnjem sestanku delovne skupine, kjer pa je rešitev zavrnila vodja te komisije gospa Hribar Motorejeva.

Pisna poslanska pobuda Zmaga Jelinčiča Plemenitega. (foto: Posnetek zaslona)

Aplikacija preprečuje visoke marže v dobaviteljski verigi medicinske opreme, omogoča transparentnost in nakupe po konkurenčnih cenah, predvsem pa popolno preglednost in usklajenost nakupov v vsej državi. Aplikacija je pripravljena po principu e-dražbe in onemogoča kartelne dogovore dobaviteljev. “Sprašujemo zakaj vodja skupine gospa Simona Hribar Motore tega predloga ni hotela potrditi, saj se zaradi tega poraja dvom v iskrenost iskanja rešitve v korist bolnikov, zdravstvenega osebja in zdravstvenega sistema.”

Zmago Jelinčič Plemeniti je zastavil pisno poslansko vprašanje. (foto: posnetek zaslona)

Argumenti proti predlagani rešitvi niso vidni, zato nesprejetje idejne rešitve s strani gospe Hribar Motorejeve meče dvom na njeno odločitev. “V zvezi s tem sprašujemo ali bo Ministrstvo za zdravje navkljub samovoljnemu odhodu gospe Simone Hribar Motore in njeni nepotrditvi rešitve navkljub sprejelo predlagano sistemsko rešitev, razčistilo razloge gospe vodje skupine zaradi njene odločitve ter poiskalo razloge in obenem tudi izvedlo določene pogovore in morda tudi sankcije?”

Pisno poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča Plemenitega. (foto: Posnetek zaslona)

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine