7.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Programski svetnik RTVS prof. dr. Janez Juhant: Ali ni naloga RTV Slovenija, da predstavlja delovanje politike, ne pa da ruši Vlado – še posebej če je ta uspešna?

Prof. dr. Janez Juhant, programski svetnik RTVS: Zaradi nadaljevanja destruktivnega delovanja RTV Slovenija se oglašam javno. Del novinarjev oz. vodstva na RTV Slovenija po oceni precejšnjega dela javnosti deluje nacionalnostrateško po meri razdiralne politike sedanje opozicije, brez posluha za krizni čas, zavajajoče, nesorazmerno, ne v interesu celotne nacionalne skupnosti niti ne spodbuja tvornega strateškega dialoga za narod in državo.

Celotno javno pismo prof. dr. Janeza juhnata objavljamo spodaj!

“Spoštovano vodstvo  RTV SLO in svetniki !                       

Zaradi nadaljevanje destruktivnega delovanja RTV SLO se oglašam javno. Del novinarjev oziroma vodstva na RTV SLO po oceni precejšnjega dela javnosti deluje nacionalno-strateško po meri razdiralne politike sedanje opozicije,  brez posluha za krizni čas, zavajajoče, nesorazmerno in ne v interesu celotne nacionalnem skupnosti niti s spodbujanjem tvornega strateškega dialoga za narod in državo.

Opozicija, ki je odstopila pred krizo in je bila soodgovorna za zaostritev razmer, dobiva v RTV SLO (v informativnih in drugih oddajah, npr. Tarča) prostor za promocijo tega negativizma (tudi tkm. kolesarjev),  čeprav ima sama  komaj kaj adutov za tvorni  razvoj Slovenije. V tem duhu tudi RTV SLO seje negativizem, deluje nesorazmerno, zavajajoče, celo z umetno ustvarjeno kritiko Vladi  kljub njenemu – za razsodnega  človeka razvidnemu – pozitivnemu delu za narod in državo.

To je bilo videno v  sledečih korakih:  Najprej z neutemeljenimi napadalnimi očitki o pomanjkanja opreme, ki jih Vlada ni mogla zagotoviti od danes do jutri  2. V takratnih kaotičnih svetovnih razmerah z orkestriranimi očitki o nepregledni nabave opreme (Tarča), 3. Z napadi na stranko upokojencev  in 4. Z napadom  (oddaja Vanje Kovač, sobota 23. 5. 2020 zvečer  in ponovno spet v Tarči 4.6.) na odločitve glede domov starostnikov.

Iz zanesljivih virov vem, da so strokovnjaki in odgovorni sprejemali odločitve v domovih v soglasju s svojci in vodstvom ter glede na možnosti. Potvarjanje je, da je šlo za »odpis« ljudi, saj se s tem vnaša strah v družbo in nezaupanje v stroko. Še bolj žalostno, da se občutljivo vprašanje nujnosti, da človek sprejema tudi svojo smrt skuša ta kampanja politično izkoriščati in zavajati javnost.

Stroka in javnost pa še posebej zaradi krize zdaj potrebuje strokovno, etično in človeško razpravo o življenju in smrti. In kako bi odgovorni mogli ravnati, če ne bi stroka imela ustreznih pristopov  in scenarijev za primer krize? Razen tega je bila večina problemov v domovih podedovana.

Še bolj čudno,da  RTV SLO daje glavno besedo dr. Dušanu Kebru, ki je kot bivši minister soodgovoren za neurejene razmere v zdravstvu in zdravstveni oskrbi starejših; ne problematizira pa npr., da bolnišnica Ptuj (pod vplivom SD?) ni hotela sprejeti oskrbovancev domov. 

Dalje: Neosnovan »napad« na Vlado, prek medijev iz tujine (Blaž Zgaga, angleški strokovnjak, EBU s pristranskim, neresničnim poročanjem o Sloveniji), naj bi bil sprejemljiv; na drugi strani RTV SLO kritizira, da minister dr. Anže Logar/Vlada daje odgovor na Zgagov zapis in poroča o stanju sodstva v RS v EU itd.  Kje so enaka merila? 

RTV tudi ne poroča ustrezno o pohvalnih ocenah ravnanja sedanje slovenske vlade s strani kompetentnih tujih ustanov in medijev. Ali ni naloga RTV SLO, da predstavlja delovanje politike, ne pa da ruši Vlado  – še posebej če je ta uspešna?

Rušenje katerekoli vlade na nacionalni RTV ni najbrž v nacionalnem interesu, pač pa le v interesu kakih politikov oziroma lobijev. Več primerov potrjuje, da je to počela nacionalna RTV; npr. 19. 5. V Odmevih v  Studiu City itd. Gospa varuhinja Ilinka Todorovski stalno ponavlja, da ni prepovedanih tem ne prepovedanih ljudi. Vendar oddaje le dajejo razvidnost, da je tako.

Zakaj se o kritičnih zadevah ne moremo pogovarjati v odprtem dialogu različnih – ne le enih – na kaki okrogli mizi na RTV, da bi  poglobljeno tematizirali stanje ali na Odmevih, kot je bilo to nekoč, zdaj že dlje časa ne več.

Npr. soočenje dr. Rizmana  v imenu enih podpisnikov z uglednim predstavnikom podpisnikov za vlado ali Katedre Svobode ali z g. prof. dr. Ernestom Petričem?

Tako pa se na RTV SLO širi (ulično)sovraštvo z neutemeljenimi žaljivimi izrazi  kot »skrajna stranka« in »zanikanje EU«  in domnevno  financiranju SDS od g. Viktorja Orbana.

Kje je torej resnicoljubnost, etičnost in prisebna odgovornost novinarskih – predvsem nacionalne RTV – hiš in njihovih delavcev do celotne družbe?                                                                    

20. 5. je Igor Bergant gostil predsednika Vrhovnega sodišča RS g. Damijana Florjančiča in še predstavnika odvetnikov:  Nič ni vprašal g. Florjančiča o problemih, ki jih je predstavil odvetnik – lahko bi oba soočil in bi dobili realnejšo sliko o stanju. 

Za primerjavo: 2.4. 2020 je isti gostil vodjo Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina. Razglabljala sta o težavah tega športa, ker ni tekem, nobenega vprašanja ni bilo glede odgovornosti g. Čeferina, da so bile nekatere nogometne tekme žarišča širjenja epidemije, o čemer so pisali številni evropski mediji in poznavalci.

Seveda ne moremo pripisati neposredne odgovornosti za to prvemu človeku evropskega nogometa.  Opozoriti želim le na neverjeten primer podcenjevanja slovenskih gledalcev ob primeru neprofesionalnosti voditelja RTV Slovenija, ki kritik na račun Čeferina sploh ni omenil niti ni gosta o tem kaj vprašal. Tudi spletni portal RTV – MMC, istega opisuje zgolj kot »enega izmed najbolj zaposlenih ljudi«.« (https://www.rtvslo.si/sport/nogomet/ceferin-ne-morem-vec-gledati-te-apokalipticnosti/519706) .

Opozicijo pri ključnih informativnih oddajah pri povzetkih iz Državnega zbora  izbirajo selektivno: zelo v ospredju so LMŠ, SD, Levica, nič pa npr. kritični odzivi Jelinčiča ali vladnih strank na to, še posebej, če so kritični do medijev. Informativne oddaje naj bi se odlikovale v kvaliteti za reševanje realnih, ne pa medijsko ustvarjenih problemov ter v argumentiranem dialogu različnih, ne pa v  izključevanju enih.

Analiza kaže, kako ima sedanja opozicija veliko večjo vsebinsko minutažo v informativnih oddajah, ko jo je imela prejšnja opozicija, sploh pa je poročanje objektivno neuravnoteženo.

Izjave premiera, npr. ob sprejemanju protikriznih zakonov, so prikazane nevsebinsko in marginalizirane, večjo težo imajo neutemeljeni in nerealni ugovori  opozicije.

Tudi ob sprejemanju prvega težko pričakovanega protikriznega zakona, težkega več kot 3 milijarde premier Janša ni bil gost v Odmevih, pač pa g. Čeferin.

Nacionalni televiziji, da o radiu sploh ne govorim, pogosto očitajo dvojna merila.

In še: Zakaj RTV poroča, da se je v nabavo mask oz. zaščitne opreme vpletala žena premiera Janeza Janše, v informativnih oddajah pa zamolči, da je na to temo za konkretno podjetje lobiral tudi predsednik SD Dejan Židan.

In sedaj ko je dr. Židan odstopil je imel poslovilni nastop v Odmevih spet brez kritičnih vprašanj, na pr., da je stranka SD, ki jo je šest let vodil, v milijonskem minusu…

Pohvalo Vlade veleposlanikov ste dali pozno zvečer;  prav tako ste o »kolesarjih« poročali, ne pa omenili v istem terminu tudi 50.000 (zdaj 100.000) podpisnikov  podpore Vladi …

Podobno ste ravnali ob pismih levih intelektualcev, dr. Rudi Rizman je nastopil v TV Dnevniku, gostili ste ga v Odmevih. Potem se je to še ponavljalo.

Ko je tehtno izjavo v podporo vladi dala Katedrala svobode ( intelektualci in kulturniki),  o tem sploh niste poročali.

Če pa že le obrobno in post festum. Je to javna  RTV vseh državljanov?”

Prof. dr. Janez Juhant, programski svetnik RTVS

Zadnje novice

Sorodne vsebine