5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Priča smo precej sporni kampanji nevladnikov

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv) 

“V Sloveniji se trenutno odvija precej umazana, verjetno tudi nezakonita volilna kampanja, ki jo vodijo nekatera društva, skupine in nevladne organizacije, in sicer za stranke KUL oz. celoten levo politično nazorsko usmerjeni blok strank,” je komentiral strokovnjak na področju govorice telesa in komunikacije Edvard Kadič – pri tem pa ciljal tudi in predvsem na Glas ljudstva. Gre namreč za to, da stranke LMŠ, SD, Levica in SAB podpirajo predlog zakona za odpravo škodljivih posegov politike “z enim zamahom”, kot ga po poročanju MMC-ja predlaga Inštitut 8. marec, ki v zadnjih dneh pa ideje “centrov moči” propagira širom Slovenije. V vladnih strankah pa na drugi strani opozarjajo, da gre za predvolilno kampanjo.

V ZDA posebna zakonodaja točno določa vlogo, kjer se zbirajo sredstva za politične kampanje, obstajajo pa zelo striktne omejitve o uporabi. Pri nas pa se levi NVO-ji poslužujejo enakih strategij, vendar brez omejitev in z denarjem iz energetike. “Za boljše razumevanje dogajanja naj opozorim, da na primer v ZDA posebna zakonodaja točno določa vlogo takšnih obvodov neposredne volilne kampanje,” je pojasnil strokovnjak na področju komuniciranje Edvard Kadič in povedal, da gre za ureditev delovanja posebnih volilnih teles, ki se imenujejo “Political Activity Comitee” (odbori za politični aktivizem) oz. PAC ter SuperPAC, osrednji element nadzora pa je seveda finančni tok.

V teh zakonsko urejenih entitetah se zbirajo sredstva, ki se potem neposredno in skrbno nadzorovano namenjajo podpori izbranim političnim strankam ali kandidatom (oblika PAC) oziroma za podporo posamezni politični opciji in ne konkretno posameznikom (SuperPAC). Pri nas pa se razna društva, skupine in nevladne organizacije poslužujejo sicer enake strategije tj. da izvajajo volilno kampanjo brez točnega naslovnika oziroma stranke, vendar brez omejitev, saj naša zakonodaja takšnega delovanja niti ne obravnava. “Govorim seveda predvsem o vprašanju, kdo  na primer financira turnejo in vse promo materiale skupine “Glas ljudstva”, pa petkovo kolesarjenje z vsemi mogočimi rekviziti, transparenti itd., skrajno neprimerno TikTok kampanjo #PotrebniNoveVlade in podobno,” je dodal Kadič.

Takšno delovanje postavlja v neenakovreden položaj tiste, ki spoštujejo volilno zakonodajo

Kadič je še pojasnil, da neurejena zakonodaja na tem področju dopušča, da nekatera podjetja kanalizirajo svoja sredstva v obliki raznih debelo preplačanih, lahko celo obskurnih projektov kakšnemu društvu zgolj zato, da tam parkirajo denar za podporo določenemu kandidatu ali stranki, izbrano društvo pa potem s temi sredstvi plačuje promotorje, oglasni prostor, rekvizite, aktiviste na internetu, ki vodijo različne kampanje na Facebooku, Twitterju ipd. To je še posebej sporno, če gre za državna podjetja, saj kampanjo enega kar naenkrat financiramo vsi. “Takšno delovanje pa predvsem postavlja v neenakovreden položaj vse tiste, ki spoštujejo obstoječo volilno zakonodajo in svoje kampanje financirajo znotraj okvirjev dopustnega,” je še opozoril Kadič.

Edvard Kadič (Foto: Polona Avanzo)

Na družabnih omrežjih se je pojavila informacija – pa tudi Demokracija je poročala – da slovenske levičarske nevladne organizacije financirajo razne tuje fundacije, ki so tudi sicer glavni financerji levičarskih skupin v posameznih državah. Enako velja tudi za Inštitut 8. Marec, za katerega smo pred nedavnim poročali, da sodeč po Erarju državnega denarja ne prejema. So se pa zato članice inštituta v nekem intervjuju same pohvalile, da 8. marec sodeluje s fundacijama Planned Parenthood in Guerilla Foundation. Planned Parenthood je ameriška neprofitna organizacija, ki se bori za »reproduktivne pravice«, ali z drugimi besedami, za pravico do splava, ki igra seveda pomembno vlogo v feminističnih gibanjih, kakršen je tudi Inštitut 8. marec, piše Demokracija, Guerilla Fundation, pa sponzorira in financira raznorazna antifa, feministična in anarhistična gibanja po svetu.

“Centri moči” ugotovili, da nimajo dovolj moči – zato pomoč NVO-jev (in medijev)

Premier Janez Janša je že pred časom komentiral, da gre za najbolj množično kršitev zakonodaje o volilni kampanji v zgodovini Slovenije. V Inštitutu 8. marec, ki je sicer tudi na seznamu iniciative “glas ljudstva” pa so predsedniku vlade v odgovor napisali, da je še enkrat dokazal, da ni demokrat in da se drugače kot z diskreditacijami in lažmi ne zna odzvati. “Od države od začetka našega delovanja pa do danes nismo prejeli niti centa, niti nismo za denar kandidirali, stroške akcije, pa pokrivamo z majhnimi donacijami 5, 10, 20 evrov,” so med drugim še pojasnili. Četudi pustimo ob strani zgoraj omenjene organizacije – vsi vemo, da račun na koncu vedno pride – in ne pozabimo, da je Robert Golob že pred časom napovedal, da bo celoten znesek svoje nagrade podaril organizacijam. Pametnemu dovolj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine