17.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Poslanka mag. Karmen Furman v intervjuju za novo Demokracijo: »Za sedanjo vlado je največja prioriteta zagotovo zdravje in življenje državljanov«

Piše: Vida Kocjan

S poslanko Karmen Furman sva se pogovarjali o delu parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi, poročanju nacionalne radiotelevizije o delu komisije, o stanju v zdravstvu, pa tudi o tem, v katero smer gredo stvari in ali lahko državljani pričakujemo izboljšanje.

Poslanka, optimistka po naravi, prihaja iz Podravja in se zelo zavzema tudi za razvoj lokalnega območja, zato smo jo vprašali tudi o tem.

DEMOKRACIJA: Ste predsednica parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri programu otroške kardiologije ter na področju nabav medicinske opreme in zdravstvenega materiala. Kako daleč je komisija z delom in ali je mogoče nakazati kakšne ugotovitve, morda potrditev vmesnega poročila?

Furmanova: Naša preiskovalna komisija ta čas preiskuje področje nabav medicinske opreme in zdravstvenega materiala v slovenskih bolnišnicah, pri čemer nam je do danes uspelo zaslišati 17 prič. Ta čas pripravljamo tudi vmesno poročilo za Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca v Novi Gorici. V tej bolnišnici smo se osredotočili predvsem na nabave kolčnih protez, saj je bilo pri pregledu bolnišnične dokumentacije izstopajoče dejstvo, da je bilo podjetje Primsell, ki je v lasti brata Harija Furlana, znanega kot dolgoletnega prvega »borca« proti organiziranemu kriminalu v državi, več deset let ekskluzivni dobavitelj kolčnih protez za to bolnišnico. Ugotovitve naše komisije kažejo, da so bile zaradi tega tudi cene kolčnih protez v tej bolnišnici takrat najdražje v Sloveniji. V pregledanih postopkih javnih naročil v tej bolnišnici so bile ugotovljene številne nepravilnosti in kršitve veljavne zakonodaje, do odkritja naše komisije pa je bilo javnosti zamolčano tudi to, da bolnišnica danes zaradi tega plačuje visoke kazni. Takšna odkritja nam nadzorno pokažejo, zakaj se bolnikom iz leta v leto čakalne dobe podaljšujejo, medtem ko milijoni javnega denarja odtekajo mimo zdravstva v žepe izbranim dobaviteljem in tistim, ki tak sistem omogočajo. V vmesnem poročilu, ki ga v komisiji pripravljamo, bomo zato pripravili in predlagali tudi izhodišča za spremembo zakona o javnem naročanju, da se takšna koruptivna dejanja in preplačila nabav zlasti na področju zdravstva v prihodnje ne bodo več dogajala.

DEMOKRACIJA: Slovensko zdravstvo so leta pretresale afere, epiloga v najodmevnejših aferah na sodiščih pa še vedno ni. Kaj je razlog za to?

Furman: Glede na to, da je Specializirano državno tožilstvo, ki je bilo pravzaprav ustanovljeno za pregon najhujših korupcijskih dejanj, dolga leta vodil brat večletnega enega in edinega ekskluzivnega dobavitelja kolčnih protez za eno od slovenskih bolnišnic, slednje niti ne preseneča preveč. Gospod Harij Furlan je bil zaradi tega tudi že zaslišan pred našo preiskovalno komisijo, pa nam ni znal povedati niti enega primera, ki bi ga v času svojega sedemletnega mandata na Specializiranem državnem tožilstvu uspešno končal in bi tako tisti, ki so bili v te primere vpleteni, davkoplačevalcem tudi odgovarjali. Smo pa na podlagi podatkov, ki nam jih je v preiskovalni komisiji uspelo pridobiti, ugotovili, da so na Specializiranem državnem tožilstvu v vseh teh letih njegovega mandata kljub dvajsetim ovadbam vložili samo eno zahtevo za preiskavo, sodišče pa je kasneje izdalo le dve obsodilni sodbi. Glede na to je zato toliko zanimivejše vprašanje, s katerimi kriteriji je uspelo gospodu Hariju Furlanu zadovoljiti Šarčevo vlado, ki ga je junija 2019 celo nagradila z imenovanjem za vrhovnega državnega tožilca.

Intervju si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine