11.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Poslanci SAB, NSi in SD začudeni nad škandalozno izjavo Repovža! Bandelli: “Kdo drug je pristojen, da postavi vlado, kot poslanci?!”

Poslanci Državnega zbora Marko Bandelli (SAB), Aleksander Reberšek (NSi) in Matjaž Han (SD) so bili začudeni ob komentarju urednika Mladine Grege Repovža, ki je v svojem uvodniku zapisal, da “poslanci v parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade“. “Kdo drug je pristojen, da postavi vlado, kot poslanci. Kot sem zapisal na Twitterju, koalicijo sestavljajo poslanske skupine, te so sestavljene iz poslancev. Poslanci izražajo voljo volivcev in so kompetentni za odločanje,” nam je povedal poslanec Bandelli. Da gre izjemno bedasto izjavo Repovža, sta dala vedeti tudi profesorja prava dr. Jurij Toplak in dr. Boštjan M. Zupančič.

“Poslanci v parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade,” je del izjave, s katero je Grega Repovž na novo definiral pojme parlamentarne demokracije v Sloveniji. Zato smo vsem devetdesetim poslancem Državnega zbora poslali vprašanje, kakšno je njihovo mnenje o Repovževi izjavi. S prvimi odzivi so se nam odzvali vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han, poslanec Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli in poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek.

Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž je namreč v svojem članku Varuhi demokracije napisal, da poslanci v parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade. V nadaljevanju zapiše, da delajo tudi to, a da jih na splošnih volitvah državljani volimo samo zato, ker so varuhi demokracije.

Kompetentni za odločanje so edino poslanci Državnega zbora
Vsi trije predstavniki ljudstva so bila začudeni ob našem vprašanju. “Kdo drug je pristojen, da postavi vlado kot poslanci? Kot sem zapisal na Twitterju, koalicijo sestavljajo poslanske skupine, te so sestavljene iz poslancev. Poslanci izražajo voljo volivcev in so kompetentni za odločanje,” nam je povedal poslanec SAB Marko Bandelli.

Vodja poslanske skupine Socialnih demokratih Matjaž Han se je začudil ob zapisani izjavi Repovža
Svoje začudenje nad izjavo Repovža je z nami delil tudi vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han. “Kdo pa postavlja vlado, če ne poslanci.” Hvala bogu, da imamo demokracijo. Kdor ima v parlamentu večino, sestavlja vlado. Vlada je sestavljena iz večine v parlamentu, to je normalno”, nam je v kratkem razgovoru zagotovil Matjaž Han.

Poslanci niso vezani na nikakršna navodila
Poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek nam je v svojem odgovoru zapisal, po kakšnih napisanih pravilih mora delovati poslanec v Državnem zboru. “Pristojnosti poslanca so jasno zapisane v ustavi in poslovniku državnega zbora. Glede vprašanja o moji samostojnosti pri opravljanju poslanske funkcije pa za temelj jemljem 82. člen slovenske ustave, ki pravi: “Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila,” je komentiral poslanec Reberšek.

Ta člen ustave torej jasno določa, da kakršnokoli glasovanje po navodilih države, kot si to predstavlja Repovž, ne pride v poštev in je v temeljnem nasprotju s slovensko ustavno ureditvijo.

Luka Perš/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine