11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(POLITIČNO KADROVANJE) Najvišje upravne funkcije v državi prevzemajo kadri Levice

Piše: Vida Kocjan

Vlada je na mesto vršilca dolžnosti glavnega direktorja Inšpektorata za delo RS imenovala Luka Lukića, vodenje inšpektorata je prevzel včeraj, 19. septembra. Lukić je iz kvote stranke Levica, inšpektorat pa je v domeni ministrstva za delo, ki ga vodi Luka Mesec, koordinator Levice.

Luka Lukić je bil sodelavec Delavske svetovalnice, v Levici ga predstavljajo kot raziskovalnega novinarja, v preteklosti pa je bil novinar MMC RTV Slovenija in predsednik Sindikata novinarjev Slovenije.

Luka Mesec ga zdaj zelo hvali, pri tem je sporočil, da Lukić »ni član Levice, ne kakšne druge politične stranke«, vendar pa tega uradno ni možno preveriti, saj gre za osebne podatke posameznika.

Dejstvo pa je, da gre za politično kadrovanje, kjer glavnega inšpektorja imenujejo celo za vršilca dolžnosti (v. d.), kar pomeni začasno vodenje. Drugače ni moglo biti, saj Lukić nima ustreznih kompetenc za vodenje inšpektorata. Iz spletne baze Cobbis je razvidno, da je Lukić leta 2005 (če gre za isto osebo) diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, z diplomsko nalogo Znamka kot pravica intelektualne lastnine. Leta 2018 pa pod tem imenom, v povezavi z Lauro Štraser, najdemo še magistrsko delo Sindikaliziranost, solidarnost in kolektivna akcija v stoletju neenakosti in globalnega trga. Vendar pa naloga, za razliko od prejšnje, ni dostopna na spletu.

Iz izvlečka pa je razvidno, da se vsebina (RUL – Sindikaliziranost, solidarnost in kolektivna akcija v stoletju neenakosti in globalnega trga dela (uni-lj.si)) nanaša na sindikate, kolektivno akcijo, prekariat in globalni trg dela. Gre za Fakulteto za družbene vede.

Na podlagi tega je nedvomno, da Lukić ne izpolnjuje pogojev za glavnega inšpektorja, med katerimi je ključna referenca strokovnost in ne politično delovanje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine