10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Politični analitik Andraž Zorko: “Počivalšku lahko uspe na novo konsolidirati stranko”

“Počivalšku lahko uspe na novo konsolidirati stranko,” je izstop Mira Cerarja iz SMC komentiral politični analitik Andraž Zorko in dodal, da bi SMC lahko preživela kot desnosredinska stranka. Njeni volivci so po njegovem desni, ko govorimo o odnosu do gospodarstva, in liberalni, ko gre za odnos do manjšinskih skupin.

Cerarjeva poteza izstopa iz SMC je po mnenju analitika Andraža Zorka med volivci levo od centra gotovo sprejeta z odobravanjem, a po oceni Zorka je Cerarjeva politična kariera končana, meni tudi, da bo Cerar dokončno izstopil iz politike.

Zaenkrat po Zorkovi oceni kaže, da predsedniku Zdravku Počivalšku lahko uspe na novo konsolidirati stranko. Opomnil je, da mu je uspelo prepričati devet od desetih poslancev, da glasujejo za novega predsednika vlade, navkljub obljubi iz leta 2018, ki jo je stranka dala s takratnim predsednikom. Prav tako mu je uspelo dobiti dobiti boljše pogoje sodelovanja kot v vladi Marjana Šarca; SMC namreč pripada vodenje štirih resorjev in državnega zbora. “Za zdaj kaže, da se za SMC stvari obračajo na bolje,” je še dodal Zorko.

Ena od glavnih težav je po mnenju Zorka tudi ta, da je zaupanje v institucije zelo nizko, ljudje se izpostavljeni zelo ostri medijski kritiki, predvsem senzacionalistični. Meni, da je to eden glavnih razlogov, zakaj je vedno manj ljudi pripravljenih prevzemati funkcije v državi, poroča STA.

Se bo stranka preimenovala?
Zorko je tudi prepričan, da bo kmalu prišlo tudi po preimenovanja stranke. “To bo pika na i, zaključek tranzicije, ki se je začela s tem, da je Počivalšek prevzel stranko in šel v desnosredinsko vlado in da je odstopil njen ustanovni član“.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine